Здраве и красота

Какво трябва да знаете за калция?

Всекидневно човек губи калций чрез кожата, ноктите, косата...

03.02.2014г. / 13 30ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Калцият е елемент, който е необходим за доброто здраве. Освен, че изгражда костите и зъбите и ги поддържа здрави, той помага и за по-лесното съсирване на кръвта. Около 99% от калция в тялото ни е в нашите кости и зъби. Всекидневно човек губи калций чрез кожата, ноктите, косата, потта, урината и изпражненията.

Тъй като телата ни не произвеждат калций, трябва да си го набавяме чрез храни и напитки или като хранителна добавка. Съдържа се в млякото и млечните продукти, в соевото мляко, в повечето зелени зеленчуци, зърнените храни. Ето още какво е добре да знаете за важния елемент.

Жените в пременопауза и мъжете под 50 годишна възраст трябва да получават около 1000 мг калций на ден. Дамите, които са в настъпила менопауза и мъжете над 50 годишна възраст се нуждаят от повече калций – около 1200 мг на ден.

Калцият се абсорбира най-добре, когато се приема в количества от 500-600 мг или по-малко. Ето защо, когато консумирате храни, богати на калций, или приемате калция под формата на хранителна добавка, е добре да разпределите приема му през целия ден.

Вашето тяло не може да поеме повече от 600 мг калций в даден момент. Ако се нуждаете от 1000 мг, не се опитвайте на едно хранене да получите нужните милиграми. Приемайте богати на калций храни през целия ден. В дневното ви меню трябва да си осигурите около 3 порции храни богати на него.

В случай, че приемате калция като хранителна добавка, хубаво е да го взимате по време на хранене. Когато се храните, стомахът ви произвежда стомашни киселини, което помага на организма да абсорбира по-добре калциевите добавки. Изключение прави калциевият цитрат, който може да се абсорбира добре, когато се приема със или без храна.

Свързани статии

Ако сте решили да приемате добавки с калций, започнете с по-малко милиграми като с всяка следваща седмица постепенно увеличавате милиграмите (освен ако сте се консултирали с лекар и ви е назначил друго).

Понякога се наблюдават странични ефекти от калциевите добавки като запек или газове. Приемайте повече течности. Ако това не помогне, може да закупите нови таблетки на друга фирма производител или да се консултирате с лекар.

Хубаво е да приемате и витамин D

Той улеснява абсорбцията на калций. Организмът произвежда витамин D, когато човек се излага на слънчева светлина, може да се набави от консумацията на някои храни като по-мазни риби, млечни продукти, портокалов сок, соево мляко и зърнени храни или да го приемате като добавка. Възрастните трябва да приемат около 1000-2000 единици IU на ден, а децата около 400-500 единици IU на ден. Когато приемате хранителни добавки с калций, винаги спазвайте инструкциите на лекаря, защото предозирането с него има обратен ефект върху здравето.

Коментирай
15 rate up comment 0 rate down comment
Знайко ( преди 10 години )
Не ми пишете млякото на първо място, умници, като пишете нещо вземете да се информирате преди това. Тогава щяхте де научите че има една растителна култура, която съдържа 4 пъти повече калций от млякото, или до 1500мг/100гр. и тя се нарича СУСАМ. да не говорим за вредите от казеина, слузообразуване и алергии
отговор Сигнализирай за неуместен коментар