Здраве и красота

Видове болки, които не бива да игнорирате

Болка с недостиг на въздух

06.02.2014г. / 16 20ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Когато имате леки неразположения или внезапно и безпричинно усетите остра болка, често след като отмине забравяте за нея. Има много и различни видове болки, които се дължат на различни неразположения и здравни проблеми. Тялото винаги подсказва, когато нещо не е наред с него. Ето защо е важно да обръщате внимание на болката, да се консултирате с лекар, а не да я игнорирате.

Затягаща болка в гърдите

Свиваща, стягаща болка, която обикновено се появява около гръдната кост внезапно и бързо отшумява или възниква редовно по време на натоварване. Възможно е тази болка да се дължи на ангина и когато сърцето не получава достатъчно кръв или кислород.

Болка с недостиг на въздух

Ако усещате болка в областта на гърдите придружена със задух, кашлица или хрипове, това може да е в следствие на астма или хронична обструктивна белодробна болест.

Внезапна болка в гърба

Тя често се появява по време на спорт или когато сте направили рязко движение при домакинска работа например. Но когато болката не е в следствие на физическа активност може да подсказва за бъбречни проблеми или аневризъм.

Рязка болка

Рязка болка, която се усилва когато искате да се изкашляте или поемате дълбоко въздух. Често тези вид болки са придружени със симптоми напомнящи грип. Често когато оказвате лек натиск с ръка върху гърдите си отново я усещате. Този вид болка подсказва за състояния като пневмония, кръвен съсирек, възпаление на лигавицата и други.

Свързани статии

Пареща болка

Ако усетите пареща болка придружена със стомашно-чревни симптоми като лошо храносмилане или рефлукс (преминаване на стомашно съдържимо в хранопровода). Обърнете внимание колко често получавате тези болки и неразположения, защото това може да подсказва за язва, заболявания на панкреаса или възпаление на жлъчния мехур.

Внезапна срязваща болка в гърдите

Болката е силна, внезапна, често съпроводена и с болка от лявата страна на гърба, болка или изтръпване на лявата ръка, гадене, недостиг на въздух. Възможни причини за този вид болка е сърдечен удар.

Болка съпроводена с тревожност, учестен пулс или недостиг на въздух се среща по-рядко, обикновено в моменти на паническа атака.

Коментирай