Здраве и красота

Нервни тикове и навици – по-опасни за здравето, отколкото си мислим!

Невинното докосване на лицето носи повече вреди, отколкото сте предполагали!

15.02.2014г. / 14 30ч.
Илияна Николова
Снимки: photl.com

Снимки: photl.com

Нервните тикове и всички онези потропвания, почесвания, примигвания могат да са досадни за околните, но не и за човека, който страда, така да се каже, от тях. Но някои от тези навици могат да бъдат и вредни при привидна безопасност за здравето ви! Вижте кои са те.

Гризане на ноктите

Може и да е възникнало докато сте гледали страшен филм или когато в училищните години сте очаквали оценката от класното, но превръщането на този нервен тик в постоянен носи редица опасности за здравето. Загрозяването на ноктите ви е най-малкият проблем! Има рискове от развитие на гъбични инфекции по ноктите, инфекции в устната кухина, които при разрастването си могат да засегнат други органи и системи от тялото.

Изобщо – гледайте да не поставяте пръсти в устата по какъвто и да е повод!

Въртене и извиване на косата

Усукването на кичури от косата около пръста може да доведе до увреждане на корена на косъма с течение на времето. А това от своя страна може да предизвика накъсване, начупване, заплитане и дори косопад след време.

Изпукване на врата

Силното и рязко извъртане на главата в различни посоки предизвиква множество вреди на ставите изобщо, не само на врата. Системното изпукване на ставите може да направи околните сухожилия податливи на наранявания. С времето ставите могат да се износят по-бързо от нормалното за възрастта, което причинява редица последствия за здравето и заболявания на ставите, често необратими.

В много редки случаи изпукването на врата може да предизвика дори инсулт при притискане на централен кръвоносен съд.

Пипане на лицето

Много хора докосват непрекъснато лицето си, докато говорят или са нервни. Това уврежда горните слоеве на кожата, разпространява инфекции и причинява кожни възпаления и заболявания.

Коментирай