Здраве и красота

Вманиачен стремеж за отслабване – кои са знаците и кога трябва да спрем?

Кога е време да си сложим спирачки в името на здравия разум?

12.02.2014г. / 10 50ч.
Илияна Николова
Снимка: photl.com

Снимка: photl.com

Много хора изпадат в отчаяние в старанието си да отслабнат. Стремежът да изглеждат добре, да бъдат харесвани, да подобрят нивата на холестерола и да се преборят със сърдечносъдовия риск, често ги кара да изпадат в маниакални състояния по отношение спазването на диета и редовни тренировки.

Здравословната загуба на тегло е от първостепенно значение и не бива да се стига до крайности. В противен случай опасността за здравето е също толкова голяма, колкото и при наднорменото тегло!

Безкрайното изтощение от глада и прекомерните упражнения в името на стройното тяло е много вероятно да влоши значително качеството на живот и емоционалното състояние.

Съществуват някои знаци, които показват, че със сигурност е добре да се преосмисли вманиачеността и неистовият стремеж за отслабване. Ето кои са те:

Станали сте изключително обсебени

Ако се качвате на кантара всеки път щом хапнете нещо, или когато приключите тренировка, а може би във всяка пауза между упражненията, сутрин след тоалетна или веднага щом се приберете вкъщи, значи вече имате психологически проблем. Натрапчивата мисъл за свалянето дори на половин килограм не ви дава мира!

Разберете, че колебанията в теглото в различните моменти от денонощието са нормални. Те са обвързани с храната, хидратираността на тялото, механизмите на отделяне и още редица други фактори, които не ви правят по-дебели, само защото има известно вариране в моментното ви тегло!

Въпреки това много хора стават обсебени от идеята за слаба и стройна фигура и са склонни да изтощават до припадък тялото си, само и само да постигнат ефекта. Затова оставете кантара настрана за известно време и се фокусирайте върху това как се чувствате! Отслабването и влизането във форма е процес, който изисква време.

Свързани статии

Започвате да криете подробности за хранителния си режим

Разбира се, не е необходимо да разтръбявате на всички, че в момента се опитвате да се ограничите и затова няма да си позволите парче торта за десерт в обедната почивка. Но ако криете диетата от близките си, защото ви е страх, че ще ви съдят заради прекалената й строгост и издевателство над тялото ви – тогава имате проблем! Дори вие осъзнавате колко изнурително е гладуването, на което сте се подложили, подсъзнателно го разбирате, но въпреки това продължавате!

Самочувствието ви е пряко свързано с теглото и храната

Когато усетите, че натрапчивата мисъл по отношение на околните не престава да ви преследва – отново имате проблем! Постоянно мислите какво ще си кажат хората около вас за външния ви вид, дали ще забележат промяната? Сутринта сте забелязали, че сте качили 2 кг и настроението ви се помрачава тотално, нямате желание за разговори, шеги. Появява се безпокойство и стрес.

Вместо това укротете волята за глад и се фокусирайте върху онези неща, които ви дават енергия, подобряват настроението ви и ви карат да се чувствате добре! Вие най-добре познавате себе си.

Диетата ви ви дистанцира от семейството и приятелите ви

Почти във всички случаи на вманиачено спазване на диета се случва да загърбите и дори да започнете да страните от семейството си, за да се дистанцирате от изкушенията, с които те си угаждат. Това разрушава социалните връзки и е предпоставка за изпадане в дълбоки депресивни състояния и последствията от тях.

Коментирай
2 rate up comment 1 rate down comment
nana ( преди 10 години )
nikak daje ne spazvam dieti , savsem ia karam direktno
отговор Сигнализирай за неуместен коментар