Здраве и красота

Акупресурата и ползите й за сияйна кожа

Точките, чието масажиране помага за здрава и блестяща кожа

15.02.2014г. / 11 00ч.
Илияна Николова
Снимка: photl.com

Снимка: photl.com

Акупресурата е алтернативна медицинска техника, подобна на акупунктурата. И двете техники, както знаете, са заложени в китайската медицина. Основават се на концепцията за енергията на живота, която преминава през всички така наречени меридиани на тялото.

В техниките за лечение се прилагат лек физически натиск за задействане на точки с цел изчистване на блокираните меридиани. Налягането може да се прилага ръчно или с помощта на различни масажни устройства.

Някои медицински изследвания сочат, че акупресурата може да бъде много ефективна както при лечение на различни видове болка, схващания, така и за подобряване състоянието на кожата.

Необходимо е да масажирате точно определени точки, чието стимулиране повлиява благоприятно кожата и помага за сияйния й и красив вид. Ето кои са те:

Точки на врата – небесен стълб

Намират се точно на сантиметър и половина под основата на скалпа, от двете страни на гръбначния стълб. Масажирането на тези точки облекчава стреса, причинител на заболявания, акне, тежест в главата, скованост във врата. Помага още при безсъние, умора в очите, възпалено гърло.

Точки в областта на кръста – море от жизненост

Много е важно ако имате наранени прешлени да не натискате върху тях, както и върху пукнати или наранени кости! Ако имате слаб гръб, вероятно по-полезно би било отпочиването на гърба, както и нагревките.

Но ако имате здрав гръб, можете да използвате точките, които отговарят за кожата, намиращи се около кръста. Между втория и третия лумбален прешлен на около 2-3 пръста от гръбначния стълб. Масажирането на тези точки облекчава акне, екзема, натъртвания по кожата и тялото.

Свързани статии

Точки около веждите – третото око

Стимулирането на така наречената зона на третото око подобрява работата на хипофизата, която има изключително голямо значение за цялото тяло, както и за кожата.

Точки около скулите

Намират се на около един пръст под долния клепач, точно под скулата на бузата. Стимулирането им повлиява ефективно симптомите на акне, действа срещу появата на черни точки.

Точки зад ухото

Тези точки се наричат точки за стимулиране на божествения външен вид. Във вдлъбнатината точно между долния край на ухото и челюстта се намират точки, които балансират щитовидната жлеза, увеличават блясъка на кожата, облекчават сърбежите от възпаления по нея.

Не е необходимо да стимулирате и масажирате всички точки. Изберете си най-удобните за вас. При редовна стимулация ще забележите положителен ефект след няколко седмици.

Коментирай