Здраве и красота

4 физически активности, важни за здравето на сърцето

Като плуването

13.02.2014г. / 08 20ч.
Михаела Лазарова
Снимка: photl.com

Снимка: photl.com

За да бъде сърцето ви здраво, трябва да се храните здравословно, да се откажете от вредните навици, да намалите стреса и не на последно място да спортувате редовно. Специалистите препоръчват да извършвате най-малко 150 минути умерена или 75 минути енергична аеробна дейност на седмица. Аеробната дейност е вид упражнение или физическа активност, която увеличава дихателната и сърдечната честота. Ето няколко такива активности, които са важни за здравето на сърцето.

Бързо ходене

Човешкото тяло е създадено, за да се движи. Разходката е един от най-добрите начини да се раздвижите. Без значение дали ще ходите енергично в парка, на път за работа или на фитнес пътеката, това е чудесен начин да постигнете ниво на умерена интензивност на такова раздвижване. Не забравяйте, че част от тази активност са удобните спортни обувки и бутилката с вода.

Бягане

Бягането може да ви затрудни, ако сега започвате да се занимавате активно със спорт, но не бива да ви отказва. Това е следващата здравословна за сърцето физическа активност. В допълнение към това, бягането може да помогне по-бързо да се разделите с излишните килограми, което намалява значително риска от сърдечни заболявания. Ако сте начинаещи, започнете с умерено бягане. Бягайте две-три минути и ходете пеш пет минути. Така постепенно увеличавайте времето на тичане. Не забравяйте да дишате и да носите със себе си свежа напитка.

Свързани статии

Плуване

Плуването е една от най-универсалните физически активности. С нея подобрявате дейността и функциите на всички органи. Плуването повишава сърдечния ритъм и подобрява здравето на сърцето. Съпротивлението на водата подобрява мускулната сила и тонус. Ако не можете да плувате, има начин да се забавлявате в плувния басейн като посещавате часове по водна аеробика.

Колоездене

Колоезденето е чудесна алтернатива за придвижване през топлите месеци. Зимно време може да замените обикновеното колело с велоергометър. Докато карате велосипед и се забавлявате сърцето работи активно, а това физическо натоварване работи за долната част на тялото, както и за основните мускули. Още една добра причина да карате по-често колело или велоергометър е, че може да свалите няколкото излишни килограма.

Коментирай