Здраве и красота

Важни витамини и минерали за жените над 40

Витамин А е витаминът, който поддържа кожата млада

17.02.2014г. / 11 10ч.
Михаела Лазарова
Дженифър Анистън. Снимка: Reuters

Дженифър Анистън. Снимка: Reuters

Във всяка една възраст от живота на жената настъпват физиологични промени. За да бъде винаги в добро здраве и да посрещне промените на възрастта жената трябва да не допуска дефицит на важни витамини и минерали. Вижте кои са важни за дамите над 40.

Витамин В12

Изключително важен витамин за жените, навършили 40 годишна възраст. Храни богати на този витамин са говеждо месо, скумрия и яйца. Особено важен е за тези, които са претърпели някаква операция или имат сърдечни проблеми. Играе важна роля в образуването на червени кръвни телца и намалява риска от появата на анемии.

Витамин A

Познат е още като витамина на младостта. След навършване на 40 годишна възраст трябва да включвате този витамин още по-често в ежедневното си меню. Той засилва имунната система, намалява появата на бръчки. Храни богати на витамин А са сладките картофи, доматите, морковите и други. Не забравяйте да добавяте от него и в домашните маски за лице.

Витамин B

Витамините от група В са изключително важни. Витамин В може да си набавите от храни като спанак, сьомга, картофи и бобови растения. Неговият дефицит може да ви накара да се усещате по-слаби и по-често уморени. Затова консумирайте повече от тези полезни храни.

Витамин D

Важен витамин, който тялото не произвежда само, затова трябва вие да му помогнете да си го набави. Излагайте се по-често на слънчева светлина и консумирайте повече от полезната сьомга, както и млечни продукти. Този витамин ще заздрави костите и зъбите ви. След една определена възраст рискът от остеопороза и други ставни проблеми се повишава. Не допускайте дефицит на витамин D, тъй като той намалява и нервното раздразнение.

Магнезий

Най-здравословният начин да си набавите полезният елемент е като хапвате ежедневно авокадо и банани. Магнезият може да намали болезнените крампи в краката, а също така поддържа балансирана нервната система.

Коензим Q10

Q10 се съдържа в храни като риба, черен дроб, бъбреци, пълнозърнести храни. Той подобрява функциите на имунната система, грижи се за красотата и здравето на кожата и е важен за дамите над 40.

Свързани статии

Желязо

Има много храни, чрез които може да си набавите желязо като спанак, сушени кайсии, броколи, червено месо и други. Желязото намалява риска от появата на анемия, която може да се появи в следствие на дефицита му или след заболяване или операция. Дефицитът на желязо най-често се усеща като умора.

Витамин C

Засилва имунитета, важен е за здравето на кожата, помага за подобряване на зрението. Витамин С е важен, защото помага на тялото да абсорбира по-големи количества желязо от храната, която консумирате.

Цинк

Съдържа се в гъбите, боба и други полезни храни. Повишава защитните сили на имунната система, грижи се за здравето на репродуктивните органи, както и за здравето на костите, важен е за здравето на косата и ноктите.

Витамин E

Съдържа се в големи количества в ядките, броколите и сиренето тофу. Важен е за здравето и красотата на кожата, забавя остаряването на клетките, грижи се за здравето на сърцето, подобрява паметта.

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
jujka06 ( преди 10 години )
Vitaminite sa polezni za vsichki vazrasti, no sled 40 sa absolutno neobhodimi:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Притчи, мъдрости, цитати