Здраве и красота

Подходящите храни за вас, ако не сте фитнес маниаци!

Винаги залагайте на зеленото!

02.03.2014г. / 09 30ч.
Илияна Николова
Снимка: photl.com

Снимка: photl.com

За да поддържате добра физическа форма и неотразима фигура, е необходимо да спазвате здравословен балансиран хранителен режим и да тренирате редовно. Това е повече от ясно и е препоръчвано от всички специалисти в областта на диететиката. Но съществуват някои трикове, с които да поддържате добра форма, дори когато не тренирате толкова усилено или изобщо не си падате по изморителни упражнения!

Ето най-подходящите храни, на които да наблегнете, ако не сте маниаци по фитнеса!

Зеле

Ако досега сте го избягвали – преосмислете избора си! Зелето е подходящо за сурова консумация, в салати или готвено. Богато е на желязо, витамини А, С, В, както и калций. Освен това е чудесен източник на фибри и антиоксиданти. В една малка купа зеле се съдържат приблизително 35 калории. Удивително!

Авокадо

Едно прекрасно средство за набавяне на витамини (повече от 20 вида витамини и минерали), фибри, мононенаситени мастни киселини, полезни за сърцето. Използвайте авокадото вместо майонеза, намазано върху филия пълнозърнест хляб. Можете да го добавите към шейка си, в супи или към салати.

Едамаме

Едамаме са соевите ядки в шушулките преди да бъдат обрани и почистени. Берат се преди да узреят. В японската кухня го използват много като предястие. Готви се лесно, ароматно е и изобилства от витамини, минерали, фибри, незаменими мастни киселини и протеини. Комбинира се чудесно с нахут за направата на хумус – здравословна и богата на протеини закуска.

Зелен чай

Ползите за здравето от зеления чай са безброй. Той е мощен антиоксидант, помага за подобряване на кръвообращението, заздравява сърцето, намалява холестерола, повишава имунната система и предпазва клетките от увреждане. Зеленият чай съдържа аминокиселината теанин – алкалоид, който помага за успокояване на нервната система и подобрява концентрацията.

Свързани статии

Спанак

Подходящ е за сервиране сотиран или в салата. Този прекрасен листен зеленчук е друг източник на витамини, минерали и фибри – а има само 7 калории за една малка купа! Точно така – само 7! освен това е и много богат на желязо.

Броколи

Още един зелен зеленчук, който ви дава богатство от витамини К, С, А и В комплекс, както и важната фолиева киселина, фибри и калий. Подходящ е за консумация както суров, така и варен. Можете да го използвате като добавка към супи.

Киви

Зеленият цвят е сигнал за богатство от полезни хранителни вещества! Винаги залагайте на зеленото! Кивито съдържа витамини А, С и Е, алфалиноленова киселина, която е омега-3 мастна киселина, мощна в борбата с възпаленията и регенерираща клетките в тъканите.

Е, преосмислихте ли диетата си?

Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
pepi ( преди 10 години )
ima vsiakakvi varianti , ne sam po zelenite ili po podbora s cvetove , predpo4itaniata mi sa na vkus a ne na cviat
отговор Сигнализирай за неуместен коментар