Здраве и красота

Храни, предизвикващи възпаления

Съществува списък с храни, които причиняват възпалителни процеси в организма

20.02.2014г. / 08 15ч.
Илияна Николова
Снимка: photl.com

Снимка: photl.com

За доброто здраве на организма от най-съществена важност е храната, която консумираме. Много заболявания биват причинени именно заради консумация или прекаляване с определени храни.

Съществува списък с храни, които причиняват възпалителни процеси в организма. Ето някои от най-разпространените такива храни, които е добре да ограничите или изключите от менюто си!

Сол

Жизненоважните минерали и соли в организма нямат нищо общо с готварската сол, която допълнително внасяме в организма си и с която насищаме и затрудняваме правилното му функциониране. Прекомерният прием на сол може да изостри възпалителните процеси в тялото, като артрит, цироза или бъбречни заболявания.

Изкуствени захарни заместители

Подсладителите са най-подходящият пример, защото те са изключително вредни. Много хора вярват, че заместването на захарта с подсладители решава проблемите им с диабета и затлъстяването. Това не е така. Изкуствените подсладители като захарин и аспартам са свързани с някои възпалителни състояния в организма като рак на пикочния мехур при жените, например.

Алкохол

За никого не е тайна, че алкохолът в големи количества причинява сериозни състояния и заболявания. Обикновено засегнатите органи са черен дроб, ларинкс, стомах и хранопровод. Въпреки че малки умерени дози алкохол са препоръчителни за здравословен живот, прекомерната консумация може да доведе до усложняване на възпалителните заболявания.

Кофеин

Кофеинът също е съставка, с която не бива да се прекалява. Редовната, и още повече, прекомерна консумация на кафе би могла да доведе до увеличаване на съществуващи вече възпаления. Освен това предозирането с кофеин причинява неспокоен сън и влияе зле на надбъбречните жлези.

Растителни масла за готвене

Олиото, например, се използва и за готвене, и за овкусяване на салати и пресни предястия. Маслата за общо ползване обикновено са изключително вредни от гледна точка на възпалителните процеси, защото ги ускоряват заради наличието на големи количества омега-6 мастни киселини. От друга страна нивата на омега-3 мастни киселини в тези растителни масла са много ниски, следователно повишеният им прием може да допринесе за допълнителни възпалителни процеси в организма.

Трансмазнини

Продукти, съдържащи големи количества трансмазнини обикновено са чести причинители на възпалителни процеси в организма. Болести като коронарна болест на сърцето, рак и диабет тип 2 могат да бъдат свързани с прекомерната употреба на трансмазнини. Срещат се най-вече в бързите и препържените храни.

Коментирай