Здраве и красота

Какво помага за спиране на тютюнопушенето

Съществуват някои начини за отказване, с които сами да си помогнете, освен волята

18.02.2014г. / 10 50ч.
Илияна Николова
Снимка: photl.com

Снимка: photl.com

Пушенето е вреден навик. Предполага се, че всички са единодушни по този въпрос. Много пушачи имат желанието да откажат цигарите, но така и не успяват. Ако искате да се отървете от пагубния навик, но не желаете да се тъпчете с лекарства, съществуват някои начини за отказване, с които сами да си помогнете, освен волята, разбира се!

Резките промени имат не само психологическо отражение, но и организмът страда от тях. Една от основните причини за трудното отказване от тютюнопушенето е съмнителното удоволствие, което човек получава от него. Но и никотиновата зависимост не е за подценяване.

Свързани статии

Никотинът изключително бързо причинява пристрастяване. Веднъж пропушил, пушачът рядко успява бързо да престане да пуши. Обикновено са необходими години докато се стигне до това. Страстните пушачи често са несигурни, нервни хора, които се нуждаят от цигара винаги, когато размишляват или трябва да вземат важно решение.

Ето някои от средствата, които бихте могли да използвате в борбата с вредния и смъртоносен навик:

  • Пушенето разрушава витамин С, така че е много важно да взимате по около 1-2 мг всеки ден!
  • Екстрактът от гроздови семки помага много за подобряване работата на белите дробове и спомага за възстановяването им след спирането на цигарения дим.
  • Витамин Е също е сред важните антиоксиданти, които да приемате. Той играе съществена роля при възстановяването на клетъчните стени, разрушени от тютюнопушенето.
  • Витамин А помага при възстановяване на лигавиците и регенерация на кожата.
  • Когато ви се припуши, взимайте нещо люто – чушка например! Лютивите храни притъпяват чувствителността на клетките към липсата на никотин в организма и „приспиват“ желанието за пушене.
  • Джинджифилът също е много добро домашно средство за преодоляване на зависимостта към цигарите, защото облекчава раздразнителността, глада, разсеяността. Освен това намалява тревожността, спомага за секрецията на пот, която извежда токсините от организма.
  • Леблебията, неочаквано, облекчава симптомите на зависимост и спомага за по-лекото отхвърляне на цигарите. Тя съдържа алкалоиди, подобни по структура на тези в никотина, като упражнява подобни ефекти върху мозъчните рецептори. По този начин притъпява никотиновия глад, но не уврежда организма.
  • Овесът също намалява никотиновия глад, както и броя изпушени цигари, ако все още не сте успели да ги откажете.
Коментирай