Здраве и красота

Как да намалите болките при ангина?

Правете гаргари с мед и сода

21.02.2014г. / 14 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка: photl.com

Снимка: photl.com

Ангината (или остър тонзилит) е остро инфекциозно възпаление на сливиците. Има няколко вида ангина като катарална, гнойна, вирусна и други. Основните симптоми подсказващи за това състояние са повишена температура, болки в гърлото при преглъщане, подуване и зачервяване на сливиците, покриване на сливиците с гноен филм, подуване на лимфите и други.

Освен медикаментите, които се назначават за нейното лечение, които обикновено са под формата на антибиотици, има някои природни лекове, които могат да намалят възпалението и да облекчат болката.

Мед

Медът е универсален лек за много болежки, включително и за ангина. Трябва ви чаша с хладка вода, в която да разтворите лъжица мед и щипка готварска сода. Разбъркайте добре и правете гаргара по няколко пъти на ден. Разбира се, ако обичате мед, може да хапвате в чист вид от него. Той ще подейства като балсам на гърлото ви.

Друг пчелен продукт, който помага при ангина е прополисът. Той е силен природен антибиотик, който повишава защитните сили на организма. Разтворете няколко капки от него в чаша с хладка вода и правете гаргара по няколко пъти на ден, особено след хранене.

Сок от алое вера с мед

Сокът от алое помага при косопад, стомашни болки, при кожни раздразнение и при болни сливици. Той има силно противовъзпалително действие. В комбинация с мед бързо ще облекчи болките в гърлото и ще намали възпалението. Смесете малко количество сок от алое с мед, разбъркайте добре и пийте от тази смес 10 минути преди всяко ядене.

Свързани статии

В чаша с хладка вода разтворете щипка сол или сода за хляб с 3-4 капки йод. Разбъркайте добре и правете гаргара с тази смес след като се нахраните.

Има и билки, които могат да помогнат за намаляване на възпалението при ангина. Направете отвара от листа на зелен лимон и листа от малина, те имат противовъзпалителни свойства. Отварата трябва да се вари около 10 минути. След това я прецедете. Като изстине, правете гаргара с нея по няколко пъти на ден.

Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
pepi ( преди 10 години )