Здраве и красота

Стевията и полезните й действия за организма

Здравословен естествен заместител на захарта

21.02.2014г. / 08 20ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

Стевията е растение, смятано за здравословен естествен заместител на захарта. Не съдържа никакви калории и въглехидрати, което в последно време я направи доста популярна в диетите за отслабване. Подходяща е за диабетици.

Но съществуват мнения, според които стевията не е чак толкова полезна, колкото изглежда. Въпреки че, Европейският съюз одобри употребата на стевия през 2011 година, съществуват съмнения относно вредните й влияния върху репродуктивните способности, сърдечносъдови и бъбречни проблеми, базирани на изследвания върху животни.

Въпреки това, засега стевията се приема като безопасен и многократно по-здравословен заместител на захарта в сравнение с аспартама, чийто вредни въздействия върху организма вече са научно доказани.

Американската асоциация за борба с диабета констатира, че стевията не оказва абсолютно никакво влияние върху нивата на кръвната захар, което е съществен фактор за борбата със страшната болест.

Свързани статии

Помага ли стевията в борбата със затлъстяването?

За съжаление, все още няма достатъчно многобройни и обективни изследвания за това дали стевията е ефективна в борбата с килограмите. Но имайки предвид установената липса на влияние върху кръвната захар, може да се разчита на евентуалния й потенциал.

Може ли стевията да подобри здравословното състояние?

Съединения с натурален билков екстракт от стевия могат значително да подобрят здравословното състояние и да облекчат някои симптоми. Според лабораторни изследвания, проведени отново върху животни (но все пак обещаващи за хората), стевията увеличава нивата на добрия холестерол за сметка на лошия. Освен това подобрява толерантността на клетките към собствения инсулин, което е от огромно значение в превенцията на диабет тип 2 и метаболитен синдром.

Избягването на натрупване на плаки по съдовете предпазва от развитие на атеросклероза, хипертония. Стевията е добър антиоксидант и е полезна в борбата със свободните радикали в организма, предизвикващи дегенеративни и туморни заболявания, възпалителни процеси.

Коментирай