Здраве и красота

Какво превръща смути-то в нездравословна напитка?

И как то губи полезните си свойства

03.03.2014г. / 13 50ч.
Илияна Николова
Снимка: Stock Xchng

Снимка: Stock Xchng

Плодовите и зеленчуковите смути-та са изключително полезни за здравето. Чрез тях в тялото се внасят редица полезни витамини, минерали, фибри и то по лесно смилаем за организма начин – под формата на здравословна напитка.

Въпреки това има начини, с които много хора прекрачват здравословната граница, като превръщат смути-то просто в една подсладена недиетична напитка, която губи полезните си свойства.

Ето какво трябва да избягвате при приготвянето на смути!

Захар

Добавянето на захар в смути-то направо го опропастява! Всякакъв вид преработени въглехидрати са излишни, ако ще правите здравословна напитка. Плодовете, които ще използвате, са достатъчни за придаване на желаната сладост. Всякакви подсладители като меласа, сироп или натурален сок са излишни.

Натурални сокове

Пакетираните натурални сокове са обогатени с изкуствени подсладители, дори когато пише, че са 100%. Имайте това предвид. Единственият здравословен източник на въглехидрати са прясно изцедените сокове.

Свързани статии

Подсладени плодови млека

Не само че са изключително изкуствени, но овкусените плодови млека са крайно неподходящи за смути. Те ви тъпчат с допълнителни празни калории, които не само ще нарушат полезността на смути-то, но и ще ви трупнат някое килце отгоре. Ако ще използвате такова мляко, поне се уверете, че е обезмаслено.

Ароматизирани плодови млека

Тук положението е подобно. Това, че избирате кисело мляко, не означава, че то задължително е полезно. Единствено полезни са натуралните кисели млека с ниско съдържание на мазнини, без оцветители, вкусове и подсладители.

Консервирани плодове и зеленчуци

Избягвайте стерилизираните и консервирани плодове или зеленчуци за направата на смути. Цялата същност на здравословната напитка отива по дяволите по този начин. Ако нямате пресни плодове и зеленчуци, просто не си правете смути. Консервите имат захари, подсладители, консерванти, които увеличават калориите им. Плодовете и зеленчуците в тях губят значителна част от хранителните си качества, което прави здравословната им стойност много ниска.

Винаги избирайте пресни плодове и зеленчуци за вашето смути, ако искате полезните му действия да повлияят истински на организма ви!

Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
pepi ( преди 10 години )
sigurno , az ne polzvam taka ,predpo4itam v 4ist variant samo edin plod - liubimia mi
отговор Сигнализирай за неуместен коментар