Здраве и красота

Защо косата спира да расте?

Косата на всеки човек има различен период на интензивен растеж

26.02.2014г. / 09 45ч.
Илияна Николова
Снимка: Photl

Снимка: Photl

Мечтата на всяка жена е косата й да расте максимално бързо, особено когато искаме да пуснем буйна дълга конска опашка! Все ви се струва, че дължината на косата ви не е мръднала след последното подстригване, а корените вече са израснали! Как е възможно това? Защо дължината не се е променила?

Много жени се стремят да пуснат дълги коси като избягват подстригването, защото смятат, че то пречи на дължината, която са постигнали и никога няма да могат да се радват на дълга коса. Това не е така. Подстригването е крайно необходимо, особено ако третирате косата си по различни методи, най-вече боядисване, къдрене, изправяне и сешоар ежедневно.

Косата на всеки човек има различен период на интензивен растеж, и след края на този период е добре да не се паникьосваме. Косата само изглежда, че не расте, но тя просто забавя растежа. Това е компенсаторен механизъм на тялото за запазване здравината и силата на косата. Затова е много важно да стимулираме растежа й с редовно подстригване.

Ето кои са най-стресиращите фактори, които причиняват известен спад в растежа на вашата коса:

Генетична обусловеност

Независимо дали се харесва на всички или не, генетиката си казва думата. Гъстотата на косата, видът на косъма, дължината и цветът – всички тези параметри са генетично кодирани и трудно можем да се борим с това. Това не означава, че косата винаги спира да расте, щом достигне определена дължина. По отношение на дължината човек може най-лесно да се бори с природата.

Възраст

С напредване на възрастта косата неминуемо започва да расте по-бавно. Това се дължи на множеството хормонални и метаболитни промени в организма. Освен това има вероятност косъмът ви да се изтъни и да стане по-податлив на накъсвания и цъфтеж. Затова е много важно да поддържате добра хигиена на косата, редовно хидратиране, подхранване и подстригване. Фазата на окапването може да се увеличи, но не се стряскайте! Това е нормално – така косъмът се обновява и на негово място израства нов.

Свързани статии

Начупване

Много от жените с чупливи коси имат проблем с растежа. Или по-скоро с дължината. Това се дължи на начупването в края на косъма при израстване и достигане на определена дължина. Миенето, стайлингът, боядисването – всички тези агресивни вмешателства, нужни за ежедневната ни красива прическа, забавят растежа на косата и я изтощават. Връзването на косата с твърде стегнати ластици също е много вредно. Така косъмът губи голяма част от еластичността си.

Диета

Хранителният режим има огромно значение за косата. Важно е да се доставя на организма необходимото количество феритин (протеин, който се свързва с желязото и участва в процесите на изграждане на косъма), цинк и витамин В12, необходими за дължината и здравината на косата. Липсата на някои от тези вещества води до крехкост и накъсване на косъма, което забавя и нормалния растеж.

Кожни проблеми на скалпа

Кожните заболявания на скалпа са по-рядка причина за забавяне на растежа, но не са изключени. Те биха могли да доведат до значително възпрепятстване растежа на косъма и съществена загуба на коса. Такива заболявания са себореен дерматит (пърхот), псориазис, гъбични инфекции, трихофития и др.

Коментирай