Здраве и красота

Хиперхидроза – опасно ли е прекаленото изпотяване?

Има два вида прекомерно изпотяване

02.03.2014г. / 16 35ч.
Михаела Лазарова
Снимка: photl.com

Снимка: photl.com

Когато спортувате, в горещите летни дни или когато извършвате някаква физическа активност е нормално да се изпотите. При всеки човек степента на изпотяване е различна.

Телата на някои хора могат да отделят за кратко време около половин литър пот, докато при други изпотяването да е в пъти повече и съпроводено с неприятна миризма. Състоянието, когато човек се поти повече от нормалното, се нарича хиперхидроза и най-често се проявява по дланите, мишниците и краката.

Проблемът е сериозен и не бива да бъде подминаван, защото може да влоши вашите социални контакти, както и контактите ви от интимен характер.

Какви са причините за възникването на този проблем?

Често причините не могат да бъдат установени. В някои от случаите специалистите казват, че става въпрос за генетична особеност на организма. Повишеното изпотяване може да възникне и в следствие на ендокринни проблеми, стрес, заболяване на вегетативната нервна система и други.

Има два вида прекомерно изпотяване:

Фокална хиперхидроза

Първият вид се характеризира с прекомерно изпотяване на дланите, стъпалата и мишниците. Изпотяването е в рамките на деня, когато човек е активен. Често хората с този тип изпотяване са наследили този проблем от друг член на семейството.

Генерална хиперхидроза

Изпотяване, което се проявява на по-голяма площ на тялото. Появява се внезапно и често е резултат от прием на лекарства, заболяване, менопауза, ниска кръвна захар и други. Когато забележите, че имате такъв проблем е важно да се консултирате със специалист.

След като ви направи обстоен преглед и необходимите изследвания, той ще назначи и адекватно лечение на проблема. (орално, локално в редки случаи и оперативно лечение).

Въпреки назначеното лечение хубаво е да следвате още няколко съвета, които могат да ви помогнат.

Избягвайте пикантните храни

По-лютите храни е добре да бъдат избягвани от хора, които имат проблеми с изпотяването. Пикантната храна може да допринесе не само за повишеното изпотяване, но и за образуването на неприятна миризма.

Намалете стреса

Както е вече добре известно, стресът е болестта на века. Ако се научите да го контролирате чрез различни техники и дълбоко дишане ще успеете да намалите и обилното потене.

Свързани статии

Важно е да поддържате ежедневна хигиена. Всекидневните душове ще премахнат бактериите, които се задържат по кожата и които предизвикват неприятната миризма. В аптечната мрежа може да намерите специални медицински спрейове за тяло и крака, които в известна степен помагат да контролирате изпотяването.

Нанасяйте всекидневно подходящ дезодорант, който може да носите със себе си. Носете и мокри кърпички за тяло.

Избягвайте да носите дрехи от синтетични или вълнени материи. Носете памучни материи и лен. По възможност избягвайте да слагате шапка. Това също може да предотврати изпотяването.

Бебешката пудра е добро решение за тези от вас, които се потят повече. Нанасяйте от нея под мишниците, а за краката може да си купите специална медицинска пудра.

Не носете едни и същи обувки всеки ден и предпочитайте чорапи от памучни материи.

Коментирай