Здраве и красота

Как да спрете хълцането?

Поемете дълбоко въздух и задръжте няколко секунди

27.02.2014г. / 13 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка: photl.com

Снимка: photl.com

На всеки се е случвало неволно да започне да хълца. Това е съвсем нормално и не бива да ви притеснява, ако е в рамките на няколко минути. Получава се в следствие на неволево съкращение на диафрагмата. Диафрагмените нерви са раздразнени и това предизвиква спазмите, наречени хълцане.

Какво може да предизвика хълцането?

  • Храните се твърде бързо или преяждате.
  • Изпитване на силни емоции като страх, радост, смях
  • след консумацията на газирани напитки
  • след ядене на пикантна храна
  • При рязка смяна на температурата на храната или напитките, които консумирате
  • След консумирането на алкохол

Често хълцането продължава до няколко минути и минава от само себе си. Въпреки това има няколко трикове, които могат да ви помогнат да облекчите досадното хълцане.

Хапнете парче лимон или глътнете една лъжица оцет. Киселият вкус, както и лютивият помагат да се избавите от хълцането.

Вдишайте дълбоко и задръжте за няколко минути поетия въздух. След това издишайте бавно. Повторете упражнението докато хълцането спре.

Изпийте чаша студена вода на малки глътки или си направете гаргара с нея.

Хапнете една чаена лъжичка захар или мед. Зрънцата захар ще раздразнят леко хранопровода, което ще помогне на диафрагмените нерви да се „рестартират“.

Свързани статии

Ако имате хартиена торбичка вдишайте и издишайте няколко пъти в нея. Това ще повиши нивото на въглероден двуокис в кръвта и свиването на диафрагмата ще стане по-дълбоко, за да се въведе повече кислород, което би трябвало да спре и хълцането.

Хапнете нещо люто. Тялото ще се насочи към справянето с лютивината на храната и това би трябвало да спре хълцането ви.

Ако разполагате със зрънца копър, сдъвчете няколко от тях. Приятният им вкус и зърнестата им структура ще стимулират блуждаещият импулс и това ще спре хълцането.

Седнете на земята и свийте коленете. Обгърнете ги с ръце и ги свийте максимално към гърдите си. Понякога помага и пълното отпускане за минута, когато човек легне по гръб.

Коментирай