Здраве и красота

Топ 5 на най-важните въпроси за млада кожа

Интервю с дерматолога д-р Сияна Живкова

02.03.2014г. / 11 00ч.
Мария Дуковска
Снимка: photl.com

Снимка: photl.com

Вечната тема за красотата и младостта вълнува всяка жена. Az-jenata.bg зададе 5 от най-любопитните въпроси по темата за красивата и винаги добре изглеждаща свежа кожа на дерматолога д-р Сияна Живкова. Ето какво ни отговори тя.

Кога една жена трябва да започне с интервенциите срещу белезите на възрастта? Какви очаквания трябва да има от тях и до каква степен е възможно да се „върне младостта“?

В някои европейски държави и в САЩ са фиксирани основни правила, касаещи първата визита при дерматолог или естетичен хирург. Като например, че първото посещение при специалиста трябва да продължи 30-40 минути, че са необходими няколко визити, за да може пациентът да разполага с т. нар. „време за размисъл“, а лекарят с време за изработване на „терапевтичен план“. Разговорът между пациента и дерматолога, респективно пластичния хирург трябва да включва: обсъждане на възможностите, предимствата, недостатъците, усложненията и алтернативите на процедурите, на които той ще се подлага. Винаги при моите консултации предупреждавам своите пациенти да избягват нереалистичните очаквания. Интервенциите са свързани с модификация на живи тъкани и желаният резултат невинаги може да се гарантира. – Съветите с дерматолог са като съветите с диетолог или фитнес инструктор. Не е необходимо да качим 15-20 кг, за да се обърнем към тях, нали?! Естетичната медицина и в частност дерматологията не е нищо друго освен част от науката медицина и като такава се ограничава от строги правила и алгоритми на въздействие. Както при лечението на едно хронично заболяване са необходими години и то бива вкарано в ремисия, а не се излекува напълно, то и при лечението на един белег, бръчка или пигментация важи същото. Както в конвенционалната медицина, така и при естетичната чудеса не се случват. Или са по-скоро изключения. Основен принцип е разбира се правилото да не се уврежда и превенция в истинския смисъл, не толкова с процедури, колкото с начина на живот. Съществуват различни методи за бързо освежаване като пилинг, ST с лазер – радиочестота за подмладяване и стягане, филъри, ботокс и мезотерапии, но те са за „спасяване на положението“.

Колко пъти може да се прави лифтинг? Кога е най-подходящата възраст, а най-късната? Колко време трае възстановяването и променя ли се изражението на лицето и структурата му?

Няма граници за новите технологии, но златно правило гласи, че лифтингът не бива да бъде повече от два пъти в живота. Пластиците смятат, че подходящата възраст за хирургическа намеса е след 50 години. Това обаче не пречи да имам пациенти с три хирургически лифтинга, направени във възрастта между 28 и 40 години. – Възстановяването след лифтинг трае между 2 и 6 месеца, става дума за много болезнена интервенция. След направен лифтинг в тъканите остава промяна, която е равносилна на белег, дали видим на повърхността или скрит в дълбочината на кожата – няма значение. Това важи за игла, канюла, сонда. Относно изражението – от философска гледна точка се смята, че ние остаряваме красиви, ако имаме красива душа. При всеки случай това се губи при хирургическа намеса.

При инжекциите с ботокс се парализира мястото и се изглаждат бръчките, но в природата нищо не се губи – не се ли появяват бръчки в съседство? Може ли да се постави ботокс на цялото лице? Има ли ограничения във възрастта, честотата и продължителността на използването на ботулиновия токсин?

При отпускане на действието на ботулиновия токсин винаги се получава т. нар. компенсаторна мимика или опит за гримасничене. Това може да доведе до поява на бръчки и там, където не сме ги имали. Затова доскоро се смяташе, че пациентът не може да излезе от хватката на ботокса. От миналата година основните производители Alergan промениха концепцията и сега ботулиновият токсин в цял свят е в такова разреждане, че не позволява маска. Т. е. не може да бъде постигнат пълен блокаж, запазва се естествената мимика. За мен ботоксът остава най-доброто средство за горната част на лицето, като има и зони в долните две трети на лицето, където също помага – например за фините радиерни линии над горната устна. Използването на ботулиновия токсин като лекарствено средство има над 20 годишна история, което означава че може да се прилага изрично по лекарска преценка след пълнолетие. Това не допуска злоупотреба и прекаляване.

Колко дълго (приблизително) издържат филърите? Колко често могат да се прилагат и докога? Има ли възрастово ограничение и в каква степен видът на филъра определя дълготрайността му?

При филърите също важи необходимостта от възстановителен период на тъканите след инжектиране и време за разгръщане на ефекта им. Изисква се реваскуларизация на тъканите, за да може при следваща апликация да имаме отново достъп на кръву плазма и вода до филъра, за да може той да изпълни предназначението си. Няма възрастово ограничение. Единствено т. нар. чупливост на кръвоносните съдове се увеличава с възрастта, което предполага повече хематоми, които обаче не са противопоказни за апликация. Различните видове филъри са с различни активни съставки и това определя и тяхното различно действие. Едните филъри създават обем, другите са лифтиращи, а трети са колагенообразуващи. Трайността им е винаги индивидуална и е с натрупване.

Може ли драстичният химически пилинг да заличи бръчките? Какви са опасностите при него?

Има отлив от драстичните химическ пилинги в световен мащаб., защото при тях се увеличава възможността от странични ефекти, свързани с възстановителен период като хиперпигментация, хипопигментация – обезцветяване, белези, фиброза – сраствания. За сметка на тях са създадени нови щадящи пилинги без странични ефекти, които могат да се прилагат дори през лятото и в обедната почивка. Те са щадящи, леки и не изискват възстановителен период. Един такъв пилинг е пилингът от Маями, който съдържа салицил, зелен чай и е подходящ при фотоувредена кожа. Идеален и за посивяла кожа на пушачи.

Коментирай