Здраве и красота

Защо протеините са толкова важни?

Често неуспехът на диетите за отслабване се дължи на изключването на протеините или силното им редуциране

11.03.2014г. / 13 31ч.
Илияна Николова
Снимка: Photl

Снимка: Photl

Всеки диетолог и гастроентеролог ще ви каже, че здравето и добрият тонус зависят до голяма степен от протеините. Значението им за диетата и за корекцията на теглото е много голямо, тъй като истинската сила и подхранване на клетките се дава именно от протеините.

Въглехидратите носят калориен запас на организма, но често енергийните му стойности бързо спадат.

Без протеини диетата е неефективна. За вегетарианците е особено важно, след като не консумират месо, да наблягат на млечните продукти, сушените плодове, ядките, варивата или ако предпочитат – протеинови добавки.

Протеините играят ключова роля в изграждането на стените на клетките и подобряването на функционалността им. Всеки погълнат протеин отива веднага по предназначение и участва пряко в изграждането на клетките и мускулите.

Свързани статии

Поддържането на оптимална телесна маса е ключово за добрия начин на живот и е тясно свързано с хранителния режим и физическа активност. Консумирането на протеини и здравословни мазнини, както и намаляването на простите въглехидрати е най-добрият начин за изграждане на мускулна маса. А добре поддържаната мускулатура не само предпазва скелета ви от заболявания (тъй като поддържа костната структура в добро здраве и правилна стойка), но и спомага за изгарянето на повече мазнини.

Поддържането на добра и чиста мускулна маса стимулира метаболизма и гори калории, дори в дните, когато не тренирате. Освен това богатата на протеини диета „убива“ глада за по-дълго, което ви държи настрана от вредни изкушения.

Разбира се, ако наблягате на протеинова диета, е необходимо тя да бъде съчетана с достатъчно енергични тренировки. Йогата и спринтът са много подходящи.

Снимки: Photl

Коментирай