Здраве и красота

Месните протеини – вредни за хората на средна възраст?

Някои учени слагат знак за равенство между тютюнопушенето и прекомерната консумация на протеини за хората на средна възраст

05.03.2014г. / 17 00ч.
Илияна Николова
Снимка: Photl

Снимка: Photl

Протеините са много важна част от здравословния хранителен режим, но според последно проучване, са опасни в големи количества за хората на възраст между 40 и 50 години.

Ново проучване, за което съобщава в-к Daily Mail, обобщава, че при мъжете и жените на около 50-годишна възраст, консумирането на прекомерни количества месо, месни и млечни продукти, увеличава с до 4 пъти риска от рак и дори ранна смърт.

Според учените яденето на месо и млечни продукти на средна възраст е толкова вредно, колкото и тютюнопушенето. Проучването посочва, че за хората на средна възраст, които наблягат на животинските протеини в диетата си, рискът от ранна смърт е 2 пъти по-голям в сравнение с онези, които включват само малки количества протеин от животински произход в менюто си.

Рискът от развитие на някои видове рак също нараства с до 4 пъти при прекомерна консумация на месни протеини при по-възрастни. Тази цифра е съизмерима с установените рискове от тютюнопушенето. Учените посочват месото, млякото, сиренето и яйцата за основни причинители на рак и стареене на клетките.

Свързани статии

Препоръчително е в тази възраст месните протеини и техните производни да бъдат ограничени за сметка на тези от риба, бобови растения, зърнени храни и ядки. Именно затова диетите от типа на Дюкан и Аткинс са не само непрепоръчителни, но и опасни за здравето, въпреки бързите резултати.

Добрата новина от изследването е, че ограниченията не траят вечно! След 65-годишна възраст ползата от консумацията на месни протеини нараства. С други думи – в пенсионна възраст ще можете да се насладите на пълната гама месни и млечни продукти след дълги години лишения в активна възраст. Това ще забави преждевременното отслабване на мускулатурата в тази възраст.

Американски учени препоръчват дневният прием да не надхвърля еквивалента на две средно големи пържоли или приблизително 45 г протеин на ден. Според британски изследователи пък, връзката между протеините и развитието на рак в тази възраст не е твърдо доказана. Техният апел е да се спре тютюнопушенето, да се редуцира теглото и да се внимава с преяждането.

Коментирай