Здраве и красота

Храни, които трябва да се избягват при варицела

Пикантни храни

15.03.2014г. / 12 20ч.
Михаела Лазарова
Снимка: photl.com

Снимка: photl.com

Варицелата е заразна вирусна болест, която се предава по въздушно-капков път. Заболяването започва и протича с грипоподобни симптоми като висока температура, отпадналост, болки в мускулите, болки в тялото, както и с появата на кожни лезии по лицето, тялото, интимните части, дори в устната кухина и хранопровода.

Както при всяко заболяване, така и при варицела е много важно пациентът да спазва определена диета, която да помогне за неговото по-бързо възстановяване. Ето кои храни е добре да НЕ се консумират по време на варицела.

Млечни продукти

Всички млечни продукти трябва да се избягват, като сирена, всички видове мляко, сладолед и т. н. Това се налага, защото консумацията им може да направи кожата по-мазна.

Пикантни и пържени храни и меса

Те са пълни с консерванти, твърде много мазнини и алергени, което може само да влоши състоянието, тъй като увеличават възпалението, освен това имат ниска хранителна стойност, а когато човек боледува от варицела, трябва да подсили максимално защитните функции на организма.

Освен това лезиите често се появяват не само по повърхността на кожата, но и в устната кухина и хранопровода. Консумирането на пикантни храни ще доведе до тяхното раздразване. Затова трябва да се избягват чушки, лук, чесън, пипер и т. н.

Солени храни

Подобно на пикантните, солените храни също могат да усилят болката и раздразнението в устната кухина.

Ядки

Ядки като орехи, фъстъци дори някои черупкови плодове са богати на аминокиселина, наречена аргинин. Нейната консумация по време на варицела може да утежни състоянието на болния и да забави оздравителния процес.

Цитрусови плодове

При грип и настинка те се препоръчват, но когато човек боледува от варицела е добре да избягва консумацията на портокали, лимони, мандарини и грейпфрути. Това може да засили сърбежите по кожата или да усили дискомфорта в устната кухина, ако болният има там лезии.

Кафе и шоколад

Трябва да се избягва консумацията на кафе, шоколад и храни съдържащи какао. Това допълнително ще раздразни кожните лезии и ще повиши неразположението.

Какво може да се яде спокойно, когато човек боледува от варицела?

Плодови и зеленчукови пресни сокове, много вода. Те ще хидратират тялото и ще стимулират имунната система. Може да се консумират и пресни плодове (без цитрусови) и зеленчуци, защото това ще увеличи приема на витамини А и С и биофлавоноиди.

Хубаво е да се консумират храни, които не са твърде топли. Студените храни могат да помогнат за облекчаване на общото неразположение. Препоръчват се картофено пюре, бистри супи и бульони, ориз, спанак, моркови, броколи, краставици, както и храни, които е препоръчал лекарят. Всички те са богати на важни витамини и минерали и ще помогнат на тялото да изхвърли голяма част от токсините и да подобри състоянието на

имунната система.

 

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати