Здраве и красота

Рискове при консумацията на бобови растения

Освен неоспоримите полезни действия, растенията от семейство Бобови носят и някои рискове за здравето на човека

16.03.2014г. / 14 10ч.
Илияна Николова
Снимка: Photl

Снимка: Photl

Бобовите храни са прочути с полезните си свойства, които предпазват сърцето и кръвоносната система от заболявания, понижават холестерола, борят се с раковите клетки, спомагат за отслабването и са подходящи за диабетици. Всичко това е много хубаво.

Но както всяко друго нещо, бобовите храни имат своите светла и тъмна страна. Освен неоспоримите полезни действия, растенията от семейство Бобови носят и някои рискове за здравето на човека.

Риск от мигрена

Бобовите зърна могат да предизвикат мигрена или алергична реакция при някои хора. Ако усетите някаква странна реакция след ядене на продукти от тази група се консултирайте с лекар.

Риск от повишаване на кръвното налягане

Бобовите растения имат свойството да взаимодействат с някои лекарствени продукти, като антидепресанти, например, затова ако взимате по-тежки медикаменти е добре да сте нащрек.

Свързани статии

Риск от нарушена абсорбция на витамини

Някои зърна, като соята, съдържат вещества, които пречат на усвояването на бета-каротин и витамините В12 и D. Топлината при готвене активира повечето от тези вещества и абсорбцията на витамините се възпрепятства. Можете да компенсирате тази загуба чрез консумиране на тъмнозелени листни зеленчуци (за бета-каротин) и нетлъсто месо (за витамин В12).

Риск от подагра

Ако страдате от подагра се консултирайте с лекар по отношение консумацията на бобови растения. Хората с подагра често биват съветвани да се откажат от граха, боба, лещата и други бобови растения поради високото съдържание на пурини. При чувствителни хора пурините повишават нивата на пикочна киселина в кръвта и това може да предизвика подагрозен пристъп.

Риск от поява на метеоризъм

Подуването на корема от газовете, които се събират в червата, е много неприятен проблем, който може да стане дори болезнен. За да намалите производството на газове в корема и червата, подменяйте няколко пъти водата при варенето на бобовите зърна. Ако е необходимо ги накисвайте предварително за известно време. Винаги изплаквайте консервите с боб и грах преди употреба! Добавяйте билки като маточина, копър, кимион или комбинирайте бобовите растения с кисели храни – това спомага за предотвратяване на газовете в корема.

Коментирай