Здраве и красота

Билки за добра памет

Пийте всекидневно зелен чай

17.03.2014г. / 16 55ч.
Михаела Лазарова
снимка: photl.com

снимка: photl.com

С напредването на възрастта, способността за концентриране на вниманието и паметта намаляват. Дългите часове работа и умората влияят отрицателно и на по-млади хора. Има няколко полезни билки, които могат да подобрят паметта ви.

Американски женшен

Той съдържа сапонин RB1, който според учени има много важна роля за хипокампуса (част от мозъка). Хипокампусът е компонент в мозъка, който отговаря за съхраняването на нова информация, както и за припомнянето на стара. Сапонинът в американският женшен повишава и съдържанието в организма на вещество, наречено ацетилхолин, което помага на нервните клетки да изпращат съобщения помежду си.

За повечето хора приемът на женшен е безопасен, въпреки това може да има негативно влияние върху пациенти, които взимат медикаменти за лечение на депресия или диабет.

Гинко Билоба

Хранителните добавки на базата на екстракт от гинко билоба са едни от най-популярните начини за подобряване на паметта и концентрацията. Гинко билоба е богата на флавоноиди и терпеноиди, които имат антиоксидантно действие и се борят със свободните радикали. Тази билка също подобрява циркулацията на кръв към органите, тъканите и мозъка.

Може да я приемате и под формата на чай. Има редица проучвания, доказали ефективността на билката за подобряване на паметта. Пациенти с хипогликемия или диабет трябва да се консултират със своя лекар преди да започнат прием на гинко билоба.

Свързани статии

Розмарин

Билката се използва не само в кулинарията, за заздравяване на косата и при кожни проблеми като акне, но и за подобряване на паметта. Според специалисти в растението се съдържа химично вещество наречено циенол, което може да се отрази на работата на мозъка. Консумацията на чай от розмарин може да подобри цялостната работа на мозъка.

Зелен чай

Зеленият чай също се препоръчва за подобряване на здравето, паметта и концентрацията. Той съдържа епигалокатехин – 3-галат, който е важен за производството на невронни клетки Това съединение в зеления чай може да помогне за намаляване на дегенеративните заболявания свързани с възрастта. Затова пийте всекидневно от него по една чаша.

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
jujka06 ( преди 10 години )
Вече доста време пия зелен чай, но не съм забелязала да имам каквито и да било подобрения от приписваните му чудодейни свойства:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
Veni ( преди 10 години )
не знам розмарина дали подобрява паметта, но върши чудеса с косата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар