Здраве и красота

Борбата със стареенето – не само с козметични продукти!

Кои са основните опорни точки, които ще ви помогнат в борбата със стареенето?

19.03.2014г. / 13 31ч.
Илияна Николова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Храненето е важно във всички възрасти, както при мъжете, така и при жените. Здравословният начин на живот и правилното хранене са в основата на красотата, дълголетието и най-вече – младоликият вид за по-дълго!

След определена възраст храненето се променя. Така е с повечето неща в живота на човек. Жените трябва да са особено внимателни след и непосредствено преди влизането в менопаузата по отношение на храната. Промяната в хормоните може да изиграе много лоша шега при неправилен хранителен режим, който би утежнил допълнително общото състояние.

Ето кои са основните постулати, на които трябва да се опирате, ако се стремите да се храните така, че да запазите организма си по-здрав и млад за по-дълго!

Храни с антистареещ ефект


Цветни плодове и зеленчуци

Антиоксидантите в цветните плодове и зеленчуци, като зелени листни зеленчуци, червени и розови домати, боровинки, моркови, които предпазват клетките от свободните радикали, трябва да присъстват задължително в дневното меню. Всяко хранене през деня трябва да включва поне един цветен зеленчук и плод! Можете да ги консумирате и като междинни закуски между основните хранения.

Витамин С, цинк и бета-каротин – това са основните антиоксидантни вещества в цветните плодове и зеленчуци, които извършват антистареещата магия! Защитават ви от дегенерация на стъкловидното тяло на окото – водеща причина за слепота след 65 годишна възраст. Ако вече имате макулна дегенерация, тези храни могат да забавят напредъка на заболяването.

Свързани статии

Тъмнозелените и листните зеленчуци (спанак, зеле, копър) са много богат източник на тези вещества. Можете да помогнете на очите си и ако ядете ярко природно обагрени продукти като царевица, чушки, портокали, пъпеш.

Мощните антиоксиданти в гроздето, респективно в червеното вино, може да ви помогнат да намалите рисковете от развитие на рак в по-късен етап, както и сърдечносъдови заболявания и преждевременно стареене.

Витамин С може да накара и кожата ви да изглежда по-млада. За да намалите бръчките, наблягайте повече на жълтите и зелените плодове и зеленчуци.

Пълнозърнестите храни са богати на фибри, изключително ефективни в борбата със стареенето. Овесът, киноата, ечемикът, пшеницата и кафявият ориз трябва да бъдат консумирани ежедневно поне в едно от храненията. Здравословната диета, която съдържа пълнозърнести храни намалява риска от развитието на диабет тип 1 и 2.

Риба – омега-3 мастните киселини в рибата предлагат редица ползи в борбата със стареенето за целия организъм! Полезните мастни киселини предпазват сърцето и мозъка от удари, също така шансовете да отключите болестта на Алцхаймер намаляват при редовна консумация на омега-3. Намират се в сьомгата, пъстървата, рибата тон.

Млечни продукти – калцият и витамин D в млечните продукти са от решаващо значение за здравината на костите. Те помагат за предотвратяване на остеопорозата, например, или поне отлагането й максимално във времето. Киселото мляко ще ви помогне да намалите лошия холестерол. Соевото мляко, бадемовото мляко са особено богати на калций и витамин D като същевременно са бедни на мазнини, затова са препоръчвани от диетолози и лекари в тази възраст.

Коментирай
Здраве и красота