Здраве и красота

Защо козето мляко е толкова полезно?

Козето мляко има много витамини и други важни елементи, които подхранват кожата

20.03.2014г. / 12 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

В ежедневието си на трапезата освен плодове, зеленчуци, месо, риба и други слагате и мляко и млечни продукти. Най-често млякото, което консумирате е краве. То има много ползи за здравето, но има друг вид мляко, който може би превъзхожда всички останали животински млека и това е козето мляко. Въпреки че има силна, остра и специфична миризма, то е много полезно за здравето, вижте защо.

Козето мляко е най-лесносмилаемият млечен продукт и най-близко по състав до майчиното мляко. То съдържа в пъти повече калций, витамин В6, витамин А, калий, мед, манган от кравето мляко. Козето мляко се понася добре от тези хора, които не могат да консумират краве мляко, тъй като в него липсва протеинът алфа s1 казеин, който причинява различни видове непоносимост към млякото.

В него липсват и аглутани, които иначе се съдържат в кравето мляко. Този компонент причинява слепване на мазнините, което ги прави по-трудни за абсорбиране, ето защо козето мляко благоприятства храносмилането.

Ето още няколко ползи и предимства на козето мляко.

Козето мляко има много витамини и други важни елементи, които подхранват кожата. Млякото се използва не само за консумация, но и за направата на сапуни. Тъй като то е богато на незаменими протеини, направете го част от вашата ежедневна грижа, защото освен, че овлажнява кожата, може да помогне и за премахването на акне.

Свързани статии

Сапуни с козе мляко обикновено се предлагат в биомагазините. Те съдържат каприлова киселина, която прави продукта с по-ниско ниво на pH, което предотвратява изсушаването на кожата.

Козето мляко съдържа два пъти повече от полезните мастни киселини и с 27% повече селен от кравето мляко, който е необходим хранителен елемент за имунната модулация и има антиоксидантни свойства. Този продукт се препоръчва на пациенти страдащи от анемия или такива, които имат костна деминерализация.

В козето мляко се съдържат по-ниски нива на естроген метаболити, за които се смята, че са свързани с ракови заболявания на репродуктивната система. В него се съдържат много по-малко мазнини в сравнение с кравето мляко.

Консумацията на козе мляко може да намали неразположенията при:

  • астма

     

  • екзема
  • артрит
  • синдром на раздразнените черва
  • стомашни язви
  • подагра

Снимка: photl.com

Коментирай
3 rate up comment 0 rate down comment
Петър ( преди 3 години )
При козите от порода ББМ няма миризма на млякото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 2 rate down comment
Eli ( преди 10 години )
със сигурност е полезно, но много ми мирише.... а детето също не иска да го яде
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7 rate up comment 0 rate down comment
Дани ( преди 10 години )
И козето сирене е много хубаво и полезно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар