Здраве и красота

Естествени методи за понижаване на кръвното налягане

Здравословен начин на живот

23.03.2014г. / 09 00ч.
Илияна Николова
Снимка: Photl

Снимка: Photl

Ако сте диагностицирани с високо кръвно налягане, вероятно лекарите са ви изписали една шепа хапчета. Можете да си помогнете с някои природни методи за понижаване на кръвното налягане. Все пак, при това състояние огромно значение има начинът на живот.

Ако успешно контролирате кръвното си налягане по здравословен начин, можете да забавите или намалите нуждата от лекарства.

Ето кои са най-важните промени, които трябва да направите, за да си помогнете:

1. Загуба на тегло

Често кръвното налягане се увеличава с повишаване на теглото. Загубата едва на 5 кг има огромно значение за организма. Колкото повече килограми свалите, толкова по-добре ще влияе това на кръвното ви налягане.

Освен това дръжте под око талията си. Прекомерното наддаване на тегло около талията може да усложни положението и да донесе по-голям риск за сърцето.

2. Спортувайте редовно

Редовната физическа активност е от много голямо значение за хипертониците. От 30 до 60 минути на ден е добре да полагате усилия за тялото си. Резултатите ще се проявят в рамките на няколко седмици.

Свързани статии

3. Спазвайте здравословна диета

Тук се има предвид да спазвате дълготраен хранителен режим, а не драстични няколкодневни диети за бързи резултати, които често объркват метаболизма и повлияват зле хормоналния баланс и кръвното налягане.

Съставете си план, който да приляга на вашия ритъм и нужди. Ако трябва направете компилация от няколко различни вида хранителни режими.

4. Намалете натрия в диетата си

Солта е основният враг на хипертониците, тъй като предизвиква задръжка на течности в тялото. Ограничете приема на натрий до 2-3 г на ден. А за хора над 50-годишна възраст нивата дори са още по-ниски – не повече от 1,5 г.

5. Ограничете приема на алкохол

Алкохолът утежнява положението при хипертониците. В малки количества той може да повиши малко кръвното, но е ясно, че злоупотребата е напълно неприемлива. За хората над 65 години е препоръчително да се въздържат от консумация на алкохол, ако имат високо кръвно налягане.

Все пак, потенциалните вреди са повече, отколкото полезните действия на алкохола! Не го забравяйте!

Коментирай