Здраве и красота

Часовете, в които трябва да се храним, за да сме слаби!

Отслабването е сложен процес, който не зависи само от храната

28.03.2014г. / 17 30ч.
Илияна Николова
Снимка: Photl

Снимка: Photl

Когато се опитваме да отслабнем обикновено фокусът на съзнанието ни е ориентиран към това какво ядем, а не кога го ядем. Да, калорията си е калория, независимо кога е погълната, но връзката между собствените ни метаболитни процеси, вида храна, която консумираме, хормоналния баланс и работата на невротрансмитерите в тялото ни – всичко това прави отслабването сложен процес, който не зависи само от храната. За съжаление, много хора мислят обратното.

Вие може да си мислите, че цял ден сте приемали нискокалорична храна и това да е истина, но кантарът казва друго. Цялата драма може да идва оттам, че не се храните с подходящата храна в подходящото време.

Какво е важно за отслабването?

Закуската е много важна. Пропускането й може да забави метаболизма, да ви остави с ниски запаси от енергия и да помрачи опитите ви да влезете във форма. Ако има ядене, което е добре да пропускате през деня, то това е вечерята! И стомахът, и мозъкът ви ще са ви благодарни. Преяждането на вечеря, след като сте гладували изтощително цял ден, не само предизвиква безсъние, но и пречи на отслабването. Даже спомага за покачване на теглото!

Свързани статии

Другото важно нещо е да не допускате интервалът между храненията да надвишава 3 часа. Това ще ви помогне да поддържате нивата на кръвна захар, скоростта на метаболизма и енергията.

Споменахме вечерята. Тя не трябва да е по-късно от 7,30ч. Изследванията сочат, че хората, вечеряли по-рано от този час са постигнали значително по-добри резултати от онези, хранили се в късните часове. За преяждане и дума да не става. След 16ч метаболизмът започва малко по малко да се забавя и удря крайната си точка по време на съня. Затова времето между вечерята и заспиването трябва да е поне 2 часа. Така организмът ще има време да преработи поне малка част от погълнатата храна.

Разпределете по-обилните хранения през деня. Наблегнете на сложните въглехидрати и мазнините на закуска. За обед и вечеря – нека залогът падне върху протеините. Така и загубата на тегло ще е по-лесна.

Коментирай
18 rate up comment 0 rate down comment
Анонимен ( преди 9 години )
Saglasna sam s vsi4ko, napisano v statijata, no ne i s intervala ot maximum 3 4asa. Ot hranene do hranene trjabva da minat pone 4.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18 rate up comment 0 rate down comment
Тройка Ахилова ( преди 10 години )
Не знам кой е дебел, *** спортистите са ***...мнооого ***, спортна мацке, би уеър... : ))) освен *** требе и друго ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19 rate up comment 2 rate down comment
спортна мацка ( преди 10 години )
До Анонимен1 и Анонимен2: хахаха мързеливи дебелани
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19 rate up comment 2 rate down comment
Анонимен ( преди 10 години )
Дрън-дрън. Важното е да се яде, когато си гладен и каквото ти е вкусно. Може да внимаваш само да не е в огромни количества. Всичко друго има временен успех или е направо вредно. Яж две седмици по едно шоколадче, една пържола, една бира и една салата на ден и после ше те питам дали не си отслабнал. Със сигурност ще си свалил поне 2 кг, ако преди това си преяждал. Да, и разбира се, трябва да се пие вода между храненията.:) Когато ти се пие и ако може да е горнобанска, защото е много вкусна и пивка. Добре би било и да си я наливаш сам от чешмата след разходка до Горна Баня, ама мутрите май каптираха извора напълно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26 rate up comment 4 rate down comment
Анонимен ( преди 10 години )
А защо трябва да сме слаби? Слабите хора рядко изглеждат добре и не са по-здрави от средните. Даже доста пълни хора са по-здрави от слабите. Каква е тая нездрава мания да си слаб? Или Кейт Мос е единственият пример за красота на Земята?:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар