Здраве и красота

Най-здравословната напитка

Забравете газираните и изкуствено оцветени безалкохолни!

04.04.2014г. / 12 10ч.
Илияна Николова
Снимка: Photl

Снимка: Photl

Лятото наближава, заедно с него се задават жеги и много от нас ще се изкушат да се разхладят с вредните газирани и подсладени напитки! Вместо тях можете да се обърнете към добрата стара вода с лимон! Няма да повярвате колко здравословна е всъщност тя!

Ароматът на лимона придава свежест и ободрява, а водата хидратира и осигурява основни ползи за тялото, без получената напитка да носи каквито и да било излишни калории.

Ползите от водата

Достатъчното количество питейна вода за денонощието е от съществено значение за здравето на организма. Водата е основна съставка на клетките и съставлява 60% от телесното тегло. Всяка система в организма зависи от водата, за да функционира правилно. Водата извежда токсините от жизненоважните органи, доставя хранителни вещества на клетките и създава влажна среда за лигавиците. Недостатъчното количество вода води до дехидратация.

Ползите от лимона

Добавянето на лимон във водата е един лесен начин да получите някои от незаменимите хранителни съставки на този прекрасен плод. Лимонът е с ниско съдържание на наситени мазнини и натрий, също така е добър източник на фолиева киселина, калий и витамин С. Фолиевата киселина е водноразтворим витамин (В9), който е особено важен по време на бременността и най-вече при превенцията на вродени дефекти на невралната тръба, влошаване на познавателната способност в по-късна възраст, някои психични заболявания, сърдечносъдови заболявания и дори рак.

Не на последно място лимонът съдържа големи количества витамин С, който е необходим за растежа и възстановяването на тъканите във всички части на тялото. Той е и мощен антиоксидант.

Свързани статии

Пречистващи свойства на водата с лимон

Лимоновата вода играе ключова роля в пречистването на целия организъм. Лимонената киселина, разтворена във водата има способността да повлияе на камъните в бъбреците, както и да предотврати натрупвания по кръвоносните съдове. Тези отлагания могат да предизвикат сърдечносъдови заболявания. Лимонената вода осигурява на организма необходимите хидратация, антиоксиданти и електролити.

Здравословна алтернатива

Лимоновата вода може да ви служи като здравословна алтернатива на останалите ободряващи и крайно нездравословни безалкохолни напитки. Скритите калории в тези напитки вредят на здравето и са един от причинителите на „модерните заболявания“ като диабет тип 2, метаболитен синдром и многобройните видове хормонални дисбаланси, виновни за все по-затлъстяващото население на земята.

Така едно просто питие като водата с лимон се превръща в една от най-здравословните напитки, които трябва да бъдат предпочитани на трапезата на всяко семейство.

Коментирай