Здраве и красота

Какво ни разкриват очите за вътрешните заболявания?

Състоянието и измененията в очите могат да подскажат за сериозни заболявания, които имат труднозабележими симптоми

15.04.2014г. / 12 10ч.
Илияна Николова
Снимка: freeimages.com

Снимка: freeimages.com

Очите често са наричани „прозорец към душата“. Те са, може би, най-изразителният орган на нашето тяло, който подсказва не само каква е душевността и темпераментът ни, но изразяват и емоциите и настроението ни.

Очите могат да подсказват не само каква е личността ни. Те могат да бъдат отражение на здравословното ни състояние. Понякога заболяванията не са видими, но дават отражение в очите, дори още преди да са проявили симптоми.

Очите са уникални и съвършени органи от нашето тяло. Те са единствената част от организма, където може да се видят „голи“ нерви, артерии и вени, без да се прави какъвто и да е разрез. В очите се отразяват процеси, свързани с редица заболявания в различни части на тялото. Затова спокойно можем да наречем очите не само „прозорец към душата“, но и „прозорец към тялото“!

Диабетът и сърдечносъдовите заболявания дават най-големи отражения в окото. Измененията, които те причиняват са дегенеративни и с времето здравето на окото значително се влошава. Други заболявания и състояния, като аневризми, HIV< рак и редки наследствени заболявания също дават отражение в очите, затова специалистите съветват профилактичните очни прегледи да не се пропускат, особено след 40-годишна възраст.

Някои очни прояви на системни заболявания могат да се видят само от обучен специалист за това. Други могат да се забележат и с просто око. Ето едни от най-честите очни признаци, които биха могли да ви подскажат, че нещо в организма ви не е наред.

Дегенерация на ретината

Диабетът и високото кръвно налягане са в основата на дегенерацията на ретината. При тези заболявания се увреждат кръвоносните съдове и нервите на ретината. Нейното нарушение може да доведе дори до слепота. Могат да се появят кървене, изтичане на жълтеникава течност, подпухналост, белезникави петна.

Зачервено око

Конюнктивата на окото (прозрачният слой) се подхранва от множество малки кръвоносни съдове. Ако те се спукат, кръвта се разпростира върху бялата част на окото (склерата). По-мащабен кръвоизлив може да бъде причинен от удар в окото, но в повечето случаи няма очевидна причина. В по-редки случаи така нареченият субконюнктивен кръвоизлив може да бъде предизвикан от високо кръвно налягане или нарушение в тромбоцитите, което може да попречи на съсирването.

Изпъкнали очи (екзофталм)

Изпъкналите очи могат да са просто наследствен белег, но ако са прекалено изпъкнали, това може да говори за някакъв здравословен проблем. Доказано е, че заболяванията на щитовидната жлеза, и по-специално увеличената функция на щитовидната жлеза причинява подуване на очната тъкан и излизането й от очната ябълка. Базедовата болест дава най-често подобно отражение в окото.

Свързани статии

Жълти очи

При заболявания на черния дроб може да се наблюдава пожълтяване на склерите на очите. Хепатит, цироза, рак на черния дроб могат да бъдат в основата на този вид оцветяване на очите. Цветът се причинява от натрупване на билирубин в окото – съединение, създадено от разпада на хемоглобина, носещ кислорода в молекулата на червените кръвни клетки.

Различно оцветени очи

Не, не става дума за кучетата от породата хъски. И при хората се наблюдава тази особена аномалия с разноцветните очи. Нарича се хетерохромия (heterochromia iridis) и обикновено се наследява генетично. Промяна в оцветяването може да се дължи и на глаукома, влизане на чуждо тяло в окото, възпаления, неврофиброматоза и др.

Смъкнати клепачи или птоза

Това състояние на клепача може да е вследствие на стареенето, но може да се появи и в ранна възраст. В много редки случаи може да подсказва за мозъчен тумор или нервно-мускулно заболяване, известно като миастения гравис. Това е автоимунно заболяване, което отслабва мускулатурата в тялото.

Коментирай