Здраве и красота

Операции за редукция на тегло – ползите и рисковете от тях

Хирургията е начин за решаване на проблема, но носи своите рискове

17.04.2014г. / 08 17ч.
Илияна Николова
Снимка: Photl

Снимка: Photl

Без съмнение най-голямата епидемия на нашето съвремие е затлъстяването. Много хора се тревожат не само за външния си вид, но и за здравето си, но предприемането на дългосрочна диета или цялостна промяна на начина на живот често е непосилна. Или поне има временен ефект.

По тази причина някои хора се обръщат към лекарската помощ. В последно време операциите в помощ на загубата на тегло набират популярност. За съжаление, те са много скъпи и не могат да бъдат предприети от всички нуждаещи се. Но не е и нужно. Има някои фактори, които са пречка и възпрепятстват прилагането им при всички пациенти с наднормено тегло.

Тези хирургични процедури се обединяват под общото название „бариатрична хирургия“ и включват разнообразие от манипулации като намаляване размера на стомаха посредством пръстени за стесняване входа на стомаха, отстраняване на част от стомаха, стомашен байпас и др.

Добре е да се знае, че тези хирургични процедури носят своите рискове, освен ползите в борбата с наднорменото тегло. Ето кои са те!

Какво е Индекс на телесната маса?

Преди да се решите на такава операция е добре да знаете, че ако индексът ви на телесна маса не е застрашително висок, бихте могли да се справите сами, без да прибягвате до рисковани намеси в тялото ви. Не забравяйте, че всяка хирургична интервенция крие своите рискове, които трябва да се преценят внимателно преди това.

Ако индексът ви е 32,5 или повече, вие сте в графата „подходящи за операция“, но ако имате 20-25 кг за сваляне е препоръчително да впрегнете собствената си воля и да опитате да се справите сами.

Предимства на операциите за загуба на тегло

Загуба на тегло

Безспорно, първият и най-търсен положителен ефект от тези интервенции е редукцията на свръхтеглото. Но промяната няма да е пълна ако не направите промени и в начина си на живот. Рутината във физическата активност и правилното хранене си остават важен фактор.

Свързани статии

Ремисия на диабета

Диабетът е заболяване, което остава за цял живот и няма лек, за съжаление. Операциите за редукция на теглото могат да помогнат да намалите кръвното налягане, както и усложненията, предизвикани от него и измененията в тъканите, причинени от диабета.

Намаляване на нивата на холестерола

Тези интервенции водят до намаляване на холестерола, заради постепенното редуциране на мастната тъкан в организма, която пречи на правилната обмяна на веществата.

Нормализиране на хормоните в организма

При загуба на тегло се нормализира балансът на хормоните в кръвта, благоприятно се повлияват симптомите на Синдром на поликистозни яйчници, както и акне. Синдромът на поликистозните яйчници е често срещан проблем при жени с наднормено тегло, следствие от нарушената обмяна.

 

Коментирай
0 rate up comment 2 rate down comment
pipinana ( преди 9 години )
to az 6te im s4upia masata na hirurzite ako legna
отговор Сигнализирай за неуместен коментар