Здраве и красота

Малко известни факти за клитора

Какво го отличава от останалите органи в женското тяло?

10.05.2014г. / 15 40ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Всички са чували за женският полов орган на удоволствието – клиторът, но не всички са чували подробности около неговото функциониране и предназначение. Той определя в голяма степен женската сексуалност. Клиторът е пътят, който води към женския оргазъм, което го прави най-мощният сексуален орган в женското тяло.

Ако сте се замислили какво знаете за клитора и ако сте установили, че то не е много, в следващите редове ще ви запознаем с най-интересните факти за него и особеностите, които го отличават от останалите органи в женското тяло.

Факт №1 – Клиторът е единственият човешки орган, който съществува поради една-едничка цел – предоставяне на сексуално усещане!

Факт №2 – Клиторът на жената е трябвало да бъде еквивалент на мъжкия пенис в еволюционен смисъл. В действителност, той се е развил от същия фалически израстък, какъвто имат и мъжете, но при жените той е видоизменен в малък орган, богато снабден с нервни окончания, който има функция единствено да възбужда сексуалната енергия на жената.

Тази генитална тъкан остава недиференцирана при развитието на фетуса, докато развитието на пикочните и репродуктивните органи не се отграничи ясно.

Факт №3 – Главичката на клитора обикновено е с размерите на слънчогледова семка, а в нея се сплитат над 8000 нервни окончания! Това е почти двойно повече, отколкото в главичката на мъжкия пенис!

Свързани статии

Факт №4 – Поради сходната си структура с мъжкия пенис, клиторът се нуждае от специална стимулация, която да доведе жената до оргазъм. Много жени не успяват да достигнат до върховния момент само при вагинална стимулация, затова на помощ идва клиторът.

Факт №5 – Клиторът има много по-чувствителни нерви, отколкото вагината и следователно клиторната стимулация може да доведе до много по-интензивен оргазъм.

Факт №6 – Клиторът се подава над кожата само на няколко милиметра, но всъщност е голям приблизително 10 см! По-голямата му част е скрита под кожните гънки, затова стимулацията му трябва да е по-настоятелна и интензивна.

Факт №7 – Размерът на клитора расте през целия живот на жената. Най-много нараства през втората половина на живота. Когато жената навърши 30-ата си година, клиторът е почти 4 пъти по-голям, отколкото е бил в пубертета!

Факт №8 – Знаете ли, че клиторът никога не остарява? Това означава, че след като жената достигне зрелостта си, той остава в своя сексуален връх до края на живота!

Факт №9 – Поради генетични аномалии или високи нива на мъжки полови хормони, някои момичета се раждат с прекалено голям клитор, който наподобява пенис. Всъщност, той е напълно здрав и функционален, но много родители предприемат операция, която да го върне в нормалните размери, за да не страда момичето, когато достигне полова зрялост.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
анонимен ( преди 6 месеца )
10 rate up comment 1 rate down comment
Анонимен ( преди 9 години )
Че защо да не е важна, много си е важно даже, трябва да се знаят тези неща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7 rate up comment 0 rate down comment
Vesi ( преди 9 години )
2 rate up comment 16 rate down comment
=/= ( преди 9 години )
Свободно време