Здраве и красота

Как да предпазите кожата от вредните UV лъчи

Консумирайте повече червени чушки и сьомга

19.05.2014г. / 17 02ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Как предпазвате кожата си от вредните слънчеви лъчи? Вероятно нанасяте слънцезащитен крем или дневен крем с UV фактор. Това са двата най-добри начина да предпазите кожата си от стареене, поява на пигментни петна, изгаряне и развитие на рак на кожата.

Но успоредно с нанасянето на подходяща козметика е добре да знаете кои храни и напитки, освен полезните моркови, са ваш незаменим помощник. Консумирайте повече от:

Домати

Хубавите червени домати са богати на ликопен. Ликопенът е антиоксидант, който спомага за защитата на кожата от слънчевите лъчи. Доказано е, че ежедневната консумация на свежи домати не само обогатява менюто ви с много витамини, но може да намали риска от слънчево изгаряне, както и от вредните UV лъчи. Доматите могат да бъдат и чудесна добавка към домашните разкрасителни маски за лице.

Тиквени семки

Тиквените семки са богати на цинк, минерал, който действа като естествен антиоксидант. Има противовъзпалително действие и защитава срещу UV лъчите. Редовната консумация на тиквени семки повишава здравината на кожата, когато получите някакво леко нараняване, то ще зарасне по-бързо.

Тиквените семки намаляват увреждането на кожата, намаляват образуването на акне и засилват имунитета. Може да ги добавяте към салати, ястия, здравословни закуски и т. н.

Зелен или бял чай

Тези специални видове чай не само подобряват метаболитните процеси, но са с високо съдържание на полифеноли и особено на катехини. Катехините имат инхибиторен ефект върху раковите клетки.

Както знаете прекаленото излагане на слънчева светлина през летните месеци и ненанасянето на слънцезащитен продукт, повишава риска от развитието на рак на кожата.

Зехтин

Маслиновото масло е неизменна част от здравословния начин на хранене. Често присъства и в разкрасителни домашни маски и пилинги за кожа. Зехтинът съдържа големи количества омега-3 мазнини.

Те действат противовъзпалително. При редовна консумация зехтинът би могъл да намали риска от рак на кожата и преждевременните признаци на стареене.

Червени чушки

Изключително богати на важния за здравето на кожата витамин C. Той е от ключово значение за изграждането на колаген, благодарение на който кожата е стегната, еластична и млада.

Сочните зеленчуци съдържат в пъти повече витамин С от портокалите. Ето защо трябва по-често да консумирате от тях.

Броколи

Броколите спадат към групата на кръстоцветните зеленчуци като брюкселско зеле, карфиол, обикновено зеле и други. Редица изследвания показват, че влакнестите храни могат да предпазят организма от развитието на ракови клетки.

Свързани статии

Сьомга

Полезна, част от много здравословни диети, сьомгата е с високо съдържание на есенциални мастни киселини като омега-3. Консумацията на риба е важна не само за здравето на мозъка и очите, но и за младостта и здравето на кожата.

Благодарение на антиоксидантите, които се съдържат в нея, вие ще намалите риска от увреждане на кожните клетки, излагайки се продължително време на слънце.

Розмарин

Ароматната билка е незаменим помощник в борбата с възпалението и щетите, които околната среда и слънчевите лъчи нанасят върху кожата. Използван по-често в кулинарията като подправка към ястия, розмаринът има редица здравословни ползи за кожата.

Той намалява дразненето, помага за бързото зарастване на рани, тонизира и други. Може да го използвате не само като добавка в кухнята, но и да си правите бани с него, да бъде част от вашите домашни маски за кожа и коса или да си го закупите под формата на етерично масло. Освен него, не пропускайте да консумирате и градински чай и магданоз.

Снимки: thinkstock,photl

Коментирай