Много хора имат проблеми със стомаха и червата. Някои имат лениви черва, други – прекалено „хлабави“, трети изпитват болки и неудобства след хранене. Вместо да се тъпчете с лекарства, с които тровите допълнително организма си, можете да опитате полезен и безвреден вариант, който освен това има и пречистващи свойства, защото извежда токсините от организма.

Има чай за всеки вид проблем в стомашно-чревния тракт. Билковият чай носи успокоение на стомаха и почиства червата от наслагванията и застоялите необработени остатъци от храна.

Ментов чай

Ако имате лошо храносмилане или газове, ментовият чай е известен с ефикасността си в тези случаи. Облекчава гладката мускулатура на стомаха и храносмилателния тракт и така газовете се извеждат по-лесно от тялото.

На някои може да се стори шеговито, но понякога не е лесно да се изведат газовете от организма, защото в по-тежки случаи се получават спазми на мускулатурата, които предизвикват прекомерно насъбиране на газове, което освен това е и много болезнено.

В случаи на рефлукс (връщане на храна и киселини в хранопровода) не бива да се консумира този чай. Той ще засили симптомите на повишена киселинност.

Лимонов чай

При разстроен стомах консумирайте чай от лимонови кори. Можете също така да изстискате един лимон в чаша зелен чай – ефектът ще е сходен. Пийте го чист, без захар или мляко.

Още по темата

Чай от лайка

Този невероятно полезен билков чай има успокояващ ефект за стомаха. Най-хубавото на чая от лайка е, че намалява възпалението в стомаха и червата заради наситеността си на антиоксиданти.

Чай от джинджифил

Неслучайно чаят от джинджифил е широко разпространен в Източна Азия от хилядолетия. Джинджифилът е доказано ефективен в много случаи, в това число и за успокояване на стомаха. Някои може да си помислят, че заради лютивия си вкус джинджифилът не е подходящ за раздразнен стомах, но това не е така, напротив!

Лечебните му свойства в тези случаи са многобройни – успокоява метеоризма (свръхобразуване на газове), стомашното разстройство и неразположение, повлиява положително симптомите на гадене и повръщане. Подходящ е за консумация и преди пътуване, именно заради тези полезни действия.