Здраве и красота

Що е личи и какви са ползите му за здравето?

Има причина да е широко консумиран плод в Азия

25.05.2014г. / 09 01ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Личи е едно малко и необичайно изглеждащо южно плодче, което е единственият член на семейство Sapindaceae. Родината му е Китай, но се среща и в други азиатски райони. Вече може да бъде намерено и у нас в големите хранителни вериги. Определено има защо да си го купите и консумацията му да стане редовна здравословна практика.

Плодът личи е зареден с ненаситени мастни киселини, които помагат за по-доброто и бързо усвояване на бета-каротина, както и на мастноразтворимите витамини. Редовната консумация на този плод помага за предотвратяване образуването на съсиреци в кръвта, тежки увреждания на клетките и намалява риска от инсулт и инфаркт. Изключително добър източник е на въглехидрати и фибри.

Личи стимулира метаболизма и потиска апетита, заради високото си съдържание на фибри и витамини от група В. Поради тази причина личи поддържа чувството на ситост за по-дълго време.

Малките странни плодчета подпомагат и образуването на нови кръвни клетки, както и заздравяването на структурата им, заради високото си съдържание на манган, магнезий, мед, желязо и фолиева киселина, които са изключително важни за образуването на червените кръвни телца.

Свързани статии

Личи има антистареещ ефект, защото антиоксидантите, които съдържа са доста, имайки предвид малките размери на този плод. Затова личи е много полезен в борбата със свободните радикали, ускорители на процесите на стареене и на израждане на клетъчната структура.

Източният плод предпазва сърцето от високо кръвно налягане, тъй като съдържа минимално количество натрий за сметка на нивата на калий. Освен това предпазва сърдечносъдовата система от заболявания, намалявайки нивата на лошия холестерол в кръвта и стимулирайки добрия холестерол.

Коментирай
3 rate up comment 0 rate down comment
... ( преди 9 години )