Здраве и красота

Хумата – вълшебна глина за сияйна кожа

Хумата от хилядолетия се използва за разкрасителни процедури

27.05.2014г. / 13 50ч.
Илияна Николова
Снимка: Photl

Снимка: Photl

Разкрасителните процедури, маските за кожа и коса, както и техниките за намаляване на стареенето са неща, които далеч не сме измислили ние – модерните цивилизации. Стремежът към запазване и усъвършенстване на естествената красота датира от хилядолетия. Още древните жители на планетата са използвали природните блага, за да изглеждат по-добре.

Доказателство за това са горещите вани от магарешко мляко на египетската царица Клеопатра, посипани с многобройни свежи цветове.

Употребата на хумата в натуралната козметика е широко застъпена и това не е случайно. Хумата има редица ползи за кожата, които са причина да я включвате по-често в козметичните домашни практики.

Хумата като домашна маска за нежна кожа.

Хората с мазна кожа могат да използват хумата като естествен изсушаващ агент. Тя помага в контрола на мастната секреция на кожата на лицето, като изсмуква голяма част от мастните натрупвания, но без да пресушава кожата. Така се създава усещане за бляскав и естествен гладък вид на кожата.

Тази естествена глина помага при премахването на мъртвите клетки от повърхностния слой на кожата, като по този начин позволява на кожата да диша по-добре. Така се подобрява текстурата на кожата в дълбочина и се възпрепятства задържането на нечистотии и запушване на порите.

Свързани статии

Хумата е много полезна и при лечение на акне и белези от акне. Направете си естествена маска за лице с хума, карамфил на прах и розова вода, за да повлияете ефективно акнетичната кожа.

За да направите пилинг на цялото тяло, добавете малко разтворена хума и смлени бадеми към глицериновия ви сапун за тяло и разтрийте кожата добре. Можете да използвате този пилинг и за кожата на лицето за премахване на черните точки и малките кистички, образували се вследствие на акнето.

За да тонизирате кожата и да я направите по-нежна и гладка, смесете едно разбито яйце, една супена лъжица кисело мляко и една лъжица хума и разбъркайте добре, докато се получи хомогенна смес. Прилагайте върху кожата 2-3 пъти в седмицата за по 20 минути.

Хумата може ефективно да намали пигментацията и руменината от слънчевия загар. Добавете малко етерично масло по ваш избор в разтворената хума за сияйна кожа.

Коментирай