Здраве и красота

Какво представляват стволовите клетки

01.06.2006г. / 15 30ч.
Аз жената
Какво представляват стволовите клетки

Казано с прости думи, стволовите клетки са “майсторският клас” сред клетките, защото дават началото на всички тъкани, органи и системи в организма. Способността на тези клетки е да се видоизменят и обособяват в други видове клетки в тялото. По този начин “поправят” увредени системи и органи. Това е значимо откритие и с негова помощ могат да се лекуват и преодоляват някои от най-честите заболявания като анемии, левкемии, имунна недостатъчност, сърдечни и злокачествени заболявания, мозъчен удар, болест на Алцхаймер и др.

Къде можем да открием стволовите клетки?
Богат източник на този безценен и труднодостъпен материал е пъпната кръв. Клетките се събират без абсолютно никакъв риск за майката или бебето. Процедурата е безболезнена и се извършва след като детето е отделено и поето от екипа от педиатри.

Кой в семейството може да се лекува със стволови клетки от новороденото?
Не само детето, но братята и сестрите, майката и бащата, бабите и дядовците могат да се лекуват чрез приложение на стволовите клетки от пъпната връв на новороденото при наличие на съвместимост. Стволовите клетки, взети от пъпната връв на новороденото и съхранени в лаборатория при специални условия, са готови за приложение в лечението на застрашаващи роднините диабет, рак, сърдечни заболявания и болести на нервната система.

Какви са настоящите и бъдещите приложения на стволовите клетки?
Стволовите клетки се прилагат при лечение на болести като Болестта на Паркинсон, Болестта на Алцхаймер, сърдечни заболявания, диабет тип 1, злокачествени заболявания на кръвта, при синдром на костно-мозъчна недостатъчност, метаболитни нарушения, заболявания на имунната система, наранявания на гръбначния стълб, сърдечни удари, хемофилия, остеоартрит, ревматоиден артрит, гръбначни травми и дори парализи, защото стволовите клетки имат способността да създават нови неврони. През последните години се използват за лечение на остър инфаркт на миокарда. Вкарват се по венозен път, достигат до сърцето, превръщат се в сърдечни клетки и поправят дефекта. Броят на лечимите заболявания непрекъснато расте.

Къде в България единствено може да направим тази “застраховка”?
Взимането и съхранението на стволови клетки от пъпна връв е възможно в България засега в една единствена лаборатория – лаборатория “Стволови клетки” на акушеро-гинекологична клиника “Св. Лазар”. Тя е единствената, която работи с разрешението на БУЛТРАНСПЛАНТ – Изпълнителната агенция по трансплантация към МЗ.
Лабораторията работи от юли 2005 година и е оборудвана с най-модерната техника по международните стандарти за съхраняване на стволови клетки. За по-малко от година клиниката вече разполага с втора банка за съхраняване на стволовите клетки. Ръководител на лабораторията в клиника “Св. Лазар” е д-р Лидия Гърчева, специалист с многогодишен опит в Европейски център за костно-мозъчна трансплантация. Преди откриването на лабораторията в България, е работила в банката за събиране на стволови клетки в най-голямата католическа болница в Рим. Процедурата е абсолютно безболезнена за майката и бебето и много кратка. Пъпната връв се клампира и прерязва, детето се поема от педиатрите, а кръвта от пъпната връв, богата на стволови клетки, се събира в специален сак. Стволовите клетки се съхраняват в течен азот при -196°. Веднъж събрани и замразени, могат да се използват след безкрайно дълъг период от време. Екипът на болницата е с дългогодишен опит в тази област, а съхраняването на стволови клетки от пъпната връв на бебетата от цяла България в болницата вече е рутинна практика.

Повече информация можете да получите
на тел. 02/962 20 05 и 02/962 36 85,
д-р Николова, д-р Гърчева или на http://www.st.lazar-hospital.com/
Информация за RaiCARD можете да получите на телефони 0700 10 000 за абонати на БТК и 17 21 за абонати на мобилните оператори.

Видео за съхраняването на стволови клетки

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Желева ( преди 11 години )
Здравейте, интересувам се възможно ли е лечението на ХБН чрез стволови клетки .Умолявам Ви да ме информирате за възможностите , ако има такива .С уважение Р Желева
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Иванка ( преди 11 години )
Здравейте,преди 4 месеца на дъщеря ви поставиха диагнозата Диабет-тип .Тя е на 22 г.Разбираемо е какво преживяваме цялото семейство.Прочетохме за лечението със стволови клетки.Моля да ни информирате какво трябва да направим,за да се подложи дъщеря ми на това лечение.Дайте ми информация и кординати.Моля Ви за помощ !С уважение,И.Пенкова
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време