Здраве и красота

Какво се случва след спирането на противозачатъчните?

Кожата става по-мазна, появяват се пъпчици...

04.06.2014г. / 08 10ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Приемът на противозачатъчни хапчета по-рядко е въпрос на личен избор. В много от случаите се налага те да бъдат приемани заради гинекологични проблеми. Както при техния прием, така и след спирането им, в тялото на жената настъпват редица промени. Вижте някои от тях.

Размерът на гърдите ще се промени

Много от противозачатъчните хапчета могат да бъдат причина за набъбването на гърдите. Те изглеждат по-големи и стегнати. Определено няма да се наложи да си смените сутиена след спирането на медикаментите, но ще забележите, че не са така подути.

Ще изпитвате по-голямо сексуално влечение

Въпреки че не всички дами намират някаква очевидна разлика в сексуалните си желания, възможно е след прекратяването на курса с противозачатъчни, желанието ви за любов да се повиши.

Според специалисти чувствителността на гърдите е в пъти по-голяма след спирането на хапчетата, в сравнение с преди това. Добре известен е фактът, че противозачатъчните хапчета се отразяват на либидото.

Така че, пригответе се за незабравими изживявания, особено по време на овулация, когато желанията ви може да станат най-силни.

Месечният ви цикъл ще бъде по-тежък

Прекратяването на противозачатъчните може да бъде причина месечните ви цикли през първите месеци да бъдат изпълнени с повече болки и неразположения.

Кожата става по-мазна, появяват се пъпчици

Ако преди курса с противозачатъчните кожата и косата са ви били по-мазни и предразположени към акне, тези проблеми може отново да напомнят за себе си. Всичко се дължи на хормоналните промени, които настъпват след спирането на хапчетата.

Тялото ви вече не отделя толкова големи количества естроген, а произвежда повече тестостерон, който причинява появата на пъпчици.

Някои ПМС симптоми може да се влошат

Спирането на противозачатъчните може да е причина коремните болки, главоболието и настроението ви да се влошат.

Наблюдава се нередовна менструация

Когато спрете хапчетата, вашият месечен цикъл е много вероятно да не бъде редовен. Изисква време докато тялото ви се нагоди към промените. Обърнете внимание на тези промени, особено, ако цикълът ви е бил нередовен преди приема на хапчетата. Много противозачатъчни се изписват имено за регулация на менструацията.

Свързани статии

Няма да задържате излишни течности в тялото си

Почти всички дами споделят, че при прием на противозачатъчни са имали промени в килограмите нагоре. Това често се дължи на задържането на течности в организма, което ви кара да се чувствате и изглеждате по-подути. При спирането на хапчетата веднага ще усетите разликата.

Възможно е да се появи зацапване между месечните цикли

Тялото ви се приспособява към промяната в хормоните след спирането на хапчетата. Понякога се случва във времето между двата месечни цикъла да има леко зацапване на бельото.

Месечният ви цикъл ще бъде по-дълъг

Друго нещо, което почти винаги се случва след спирането на противозачатъчните е удължаването на месечния цикъл. Ако преди това цикълът ви е бил в рамките на 4-5 дни, възможно е да се удължи на седмица до 10 дена.

Коментирай