Здраве и красота

Какво ни кара да ядем в моменти, в които не сме гладни?

Хапвате, защото храната е с етикет „диетична“

11.06.2014г. / 17 40ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Празниците и семейните събирания често са извинения за консумирането на големи количества храна дори и в моменти, в които действително организмът ви не се нуждае от нея.

Винаги намираме оправдания за нездравословното похапване. Истината е, че със силата на волята бихме могли да преборим тези свои желания. Вижте в кои други моменти хапваме без да сме гладни.

Жадни сте

Жаждата често е бъркана с глада. Когато усещате глад, това невинаги означава, че се нуждаете от храна. В тези моменти всичко, което ви трябва е чаша вода или хубав студен чай. Когато усетите глад, изпийте една чаша вода и изчакайте 10-15 минути. Ако гладът не премине, хапнете нещо малко и здравословно.

Храната е диетична

Всеки от вас, който е купувал пакетирана храна с надпис „диетична“, вътрешно се успокоява и смята, че може да хапне повече от необходимото, дори когато не е толкова гладен. Не забравяйте, че тези храни също имат калории, независимо от надписа „диетична“.

Имате нужда от сън

Доказано е, че сме в пъти по-гладни и по-трудно контролираме глада си, когато ни липсва достатъчно сън. Виновни за това са лептинът и грелинът – хормони, отговорни за контролиране на апетита и чувството за ситост.

Недостатъчният сън намалява нивото на лептин, хормон, който казва на мозъка, че сте получили достатъчно храна, и увеличава нивото на грелин, който събужда глад. Осигурете си поне 8 часа сън на денонощие.

Използвате храната като „лек“, за да се справите със стреса, напрежението, самотата и т. н.

Колко често търсите спасение в големите количества нездравословна храна или в няколко парченца шоколад? Всеки от нас е бил жертва на емоционалното хранене, но всичко, което това хранене прави е допълнително да навреди на здравето ви.

Свързани статии

Преди да отворите хладилника или шкафа с лакомства, спрете и помислете дали наистина сте гладни или това е грешният път за бягство от натовареното ежедневие. Вместо да се тъпчете излишно, направете си една разходка, купете си нещо хубаво или спортувайте.

Скучно ви е

Скуката също е често срещана причина да похапвате нездравословни храни, когато не сте гладни или когато гледате телевизия. За жалост скуката само ще прибави към фигурата ви излишни килограми, с които ще ви бъде трудно да се справите.

Храните се в голяма компания или само защото храната е пред очите ви

Храненето в приятелска или семейна среда е приятно, но определено е в повече по количество. Дори и да сте хапнали преди да отидете на гости, седнете ли на маса, щом видите храната, лакомията се пробужда във вас.

Опитайте се да запазите контрола над храненето и внимавайте в количеството на храната, която изяждате.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Анонимен ( преди 9 години )
Притчи, мъдрости, цитати