Здраве и красота

Видеоигрите намаляват стреса и физическата болка

Вижте защо е полезно да играете два часа седмично на видеоигри

30.06.2014г. / 15 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Колко често сте чували, че геймърите са асоциални, в постоянна изолация, че видео и компютърните игри са вредни за психиката и особено за децата и т. н. ? Вероятно много. Вижте обаче защо е полезно да играете два часа седмично на видеоигри.

Следващите няколко ползи от това да си геймър разбиват добре познатите ви стереотипи.

Намаляват стреса и депресията

Вероятно сте изненадани, но е научно доказано, че въпреки динамиката на играта и емоцията, която геймърите влагат докато играят, те обикновено не страдат от депресия.

Активният геймър може да се справи със стреса по-ефективно за разлика от тези, които не играят на видеоигри. Това се дължи на постоянната заетост на познавателните способности.

Ако искате да преодолявате сложните ситуации, които са често срещани в нашето ежедневие, играйте по няколко минути на видеоигри.

Могат да облекчат болката

Видеоигрите могат да помогнат не само на емоционалното състояние, но и да намалят физическата болка. До този извод стигнали изследователи от университета на Вашингтон, според които отвличането на вниманието от физическата болка може да намали нейното усещане.

В тестовете са участвали пациенти страдащи от физически болки. На тях им е била представена игра, в която те е трябвало да преодоляват различни препятствия и е имала забавен характер.

Резултатите показали, че на тези, които са отделили някакво време, за да играят видеоигри, възстановяването им е преминало с по-малко болка, за разлика от други пациенти, които не са играли на играта.

Забавят процеса на стареене

Ако играете видеоигри само два часа на седмица, това може значително да помогне за забавяне процеса на отслабване на когнитивните възможности, свързани с естествения процес на стареене.

Няма значение дали ще решавате онлайн ребуси, ще играете шах или друг вид видеоигра. Всичко това е едно полезно и забавно упражнение за мозъка, от което той се нуждае.

Могат да подобрят зрението ви

Според психолози, когато прекарвате умерено време забавлявайки се с видеоигри, вие може да подобрите вашето визуално наблюдение. Геймърите трябва постоянно да бъдат нащрек, за да могат да изпълнят всяка следваща мисия успешно.

Свързани статии

Според психолози, пациенти страдащи от катаракта, също биха могли да подобрят своето зрение, ако играят по няколко минути на ден видеоигри.

Могат да помогнат на децата с дислексия да четат по-гладко

Противно на някои проучвания, че видеоигрите са вредни за детския мозък и психика, италиански учени достигнали до извода, че умерените часове игра не пречат, а помагат.

Според тях игрите с интензивно темпо могат да подобрят значително уменията за четене на деца с дислексия. Екипът от специалисти е изследвал уменията на деца от 7 до 13-годишна възраст, които са били разделени в две групи.

Децата от първата група играли на по-интензивна екшън игра, а другите на игра с по-ниско темпо. Тези от първата група показали в пъти по-добри резултати при четене.

И не на последно място, геймърите не са асоциални, те са в пъти по-организирани, креативни и не по-малко мечтатели от вас.

Снимка: thinkstock

Коментирай