Здраве и красота

Защо не отслабвате въпреки спорта и диетата?

Прекалявате с консумацията на ядки

08.07.2014г. / 11 29ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

На всеки се е случвало да иска да свали няколко излишни килограма. Тогава, за да влезете във форма, започвате диета, спорт, но след време осъзнавате, че резултатите са минимални или изобщо няма такива.

Може ли да спортувате и да следвате определен хранителен режим и въпреки това да не слабеете? Да! Вижте едни от най-често допусканите грешки.

Твърде много физически стрес отделя хормони, които водят до съхранение на мазнини.

Когато увеличавате честотата на тренировките със силен интензитет тялото може да започне да се чувства стресирано. Това от своя страна може да е причина за отделянето на по-големи количества на хормона на стреса кортизол.

Кортизолът води до увеличаване и съхранение на мазнините в тялото, особено в областта на корема.

Режим на хранене с високо съдържание на захар и преработени въглехидрати няма да доведе до загуба на тегло.

Може да спортувате 5 пъти седмично, но ако не внимавате как се храните, това със сигурност би попречило на изгарянето на мазнините. Рафинираните въглехидрати, които приемате се преобразуват в гликоген.

Тогава тялото ви започва да съхранява това, което не се използва под формата на мазнини. Затова внимавайте с шоколада и тестените изделия.

Липсата на сън пречи на загубата на тегло.

За да се възстанови тялото ви, вие се нуждаете от осем часа сън, не по-малко. Когато сте недоспали, това се отразява на хормоните, които отговарят за апетита. В резултат на недоспиването ви липсва енергия и вие усещате глад за храни, богати на захар и рафинирани въглехидрати.

Недиагностицираната хранителна чувствителност може да направи загубата на тегло по-трудна.

Често в менюто ви присъстват храни, които са любими за вас, но не знаете, че организмът ви е чувствителен към тях. Това може да доведе до възпаление в организма и да направи трудно усвояването на хранителни вещества, които могат да причинят повече глад и преяждане.

Вашата тренировка е винаги една и съща.

Човешкото тяло е удивителна машина. То е проектирано за ефективност, което означава, че ако правите едно и също нещо отново и отново, този процес става по-лесен.

Освен, че процесът става по-лесен, метаболизмът ви буквално се учи и реагира, така че започвате да изгаряте по-малко калории.

Затова постепенно е добре да променяте тренировката. Да удължавате нейната продължителност, да има разнообразие в упражненията.

Прекалявате с консумацията на ядки.

Когато се опитвате да отслабнете трябва да се храните по пет пъти на ден в умерени порции, с разнообразна и здравословна храна. Една от най-често препоръчваните леки закуски между храненията са ядките.

Въпреки техните полезни свойства и чувството за ситост, което ви дават, не бива да прекалявате с консумацията им. Не забравяйте, че ядките също съдържат мазнини.

В бадемите например 70% от калориите са във вид на мазнини. Затова не консумирайте повече от 50 грама на ден от тях.

Не се храните достатъчно.

Освен, че е важно какво консумирате във времето, в което се опитвате да отслабнете е важно да не пропускате хранене. Не забравяйте, че за да работи добре, вашият метаболизъм освен от спорт, се нуждае и от редовно захранване.

Свързани статии

Трябва да се храните минимум три пъти на ден и не бива да пропускате закуската. Когато пропускате хранене, тялото ви ще превърне подадената му храна не в енергия, а в мазнини.

Консумирате твърде много млечни продукти

Прекалената консумация на млечни продукти при някои хора може да бъде причина за бавното сваляне на излишните килограми.

Някои млечни продукти, въпреки че са с ниско съдържание на въглехидрати, са с високо съдържание на протеини.

Протеините, също като въглехидратите, могат да повишат нивата на инсулина, който е отговорен за превръщането на храната в енергия.

В млечните протеини се съдържа аминокиселина, която е причина за покачването на нивата на инсулина, а оттам и до забавянето на метаболитните процеси. Затова не спирайте консумацията на мляко и сирене, но я ограничете.

Коментирай