Здраве и красота

Какво пречи на контрола върху диабета

Как някои всекидневни навици пречат на поддържането на добри нива на кръвна захар

15.08.2014г. / 13 10ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

За да бъдем в добро здраве, трябва да обръщаме внимание на начина на живот, който водим, особено ако страдаме от диабет.

Често всекидневните навици могат допълнително да нанесат щети върху здравето ни и да не сме в състояние да контролираме диабета. Ето на какво е добре да обърнете внимание. 

Вашата диета

Вида на храната, количеството и режима на прием са от голямо значение за поддържането на нивата на кръвната захар стабилни. Ако ви е трудно сами да съставите здравословно меню с храни, които са полезни и важни за здравословното ви състояние, обърнете се към диетолог.

Консумация на алкохол

Консумацията на алкохол може да предизвика  рязък спад  на кръвната захар,  състояние, което е известно като хипогликемия. Един от първите признаци на това състояние е замаяност, дезориентация, изпотяване.

Състоянието няма как да бъде пренебрегнато и вие ще се наложи да възстановите много бързо нивата на кръвната захар. По възможност ограничавайте се в консумацията на алкохолни напитки. 

Не спортувате

За хората с диабет се препоръчва по-често да спортуват, затова обърнете повече внимание на физическата активност. Застояването може да отключи други здравословни проблеми.

Обсъдете с вашия лекар какви физически активности са подходящи за вас и спрямо това как се храните и колко често спортувате, дали не се налага корекция в приема на медикаменти. 

Слаба  имунна система 

Никой не е застрахован от настинките, грипа и инфекции. Но,  ако често боледувате и усещате слабост е добре да се консултирате с лекар. Диабетно болните са по-уязвими към чести настинки.

Честото боледуване може да бъде причина за покачването на нивата на кръвната захар. 

Свързани статии

Прием на противозачатъчни

Противозачатъчните хапчета могат да повишат нивата на кръвната захар при  жените. Според специалисти приемът за повече от година или две, може да увеличи риска от странични ефекти и усложнения.

От друга страна хормоналните промени по време на менопаузата, също могат да направят трудно контролирането на диабета. При жените с това състояние, менопаузата обикновено настъпва по-рано. 

Стрес

Стресът неслучайно е наричан болестта на 21 век. Колкото и труден ден да сте имали, опитайте се да го контролирате, защото той е една от основните причини за покачването на нивата на кръвната захар.

Дишайте дълбоко в продължение на 5 минути, посещавайте масаж, клас по йога или си направете релаксираща вана. 

Коментирай