Здраве и красота

Аспиринът помага не само при настинки

С него може да облекчите акнето

20.08.2014г. / 12 20ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Когато почувстваме главоболие или общо неразположение най-често взимаме аспирин. Аспиринът има редица ползи за здравето. Вижте за какво още може да ви помогне. 

Помага при акне

Аспиринът е чудесен лек, който може да намали появата на акне. Нанесен под формата на маска ще намали подуването и зачервяването, ще облекчи възпалението и свие порите.

Една от активните съставки в аспирина е ацетил салицилова киселина. Тя има антисептични свойства и това я прави подходяща при лечението на пъпки.  Направете на фин прах няколко таблетки аспирин и към тях добавете малко вода.

Разбъркайте добре до получаването на гладка паста. Нанесете я върху засегнатите места и изчакайте да изсъхне, а след това изплакнете с вода. Аспиринът може да се комбинира и с натурално кисело мляко, което допълнително ще хидратира кожата и ще остави мека. 

За лечение на мазоли

Мазолите винаги предизвикват дискомфорт. Някои бързо минават, докато други могат да се окажат упорити. Но с помощта на аспирин може да разрешите и този кожен проблем. Направете на фин прах няколко таблетки  и към тях добавете малко лимонов сок.

Поставете пастата върху мазолите и оставете да действа 10 минути. Киселинността ще омекоти мазола, а вие с помощта на пила за пети, леко се опитайте да го премахнете. 

„Поправя“ хлорирана коса

В някои случаи къпането на руси коси в басейн с хлор може да се отрази на цвета на косата и тя да получи зелен оттенък. Ако ви се случи подобна промяна на цвета, разтворете във вода няколко таблетки аспирин и нанесете върху кичурите коса.

Оставете да действа 10-15 минути и изплакнете с вода. Това би трябвало да възстанови русите ви коси.  

Свързани статии

Помага при пърхот

Доказано салициловата киселина може да помогне за контрола на пърхота (тя е една от съставките в повечето шампоани против пърхот). Ако страдате от този проблем, добавяйте всеки път при миенето на косата си няколко стрити таблетки аспирин.

Това ще помогне за ексфолирането на кожата на скалпа и за премахването на мъртвите кожни клетки.

При ухапване от комар

Пъпките от комар не само, че сърбят и при разчесване могат да е разпространят чрез лимфата, но и са подути, червени и понякога болезнени. За да намалите дискомфорта, направете паста от аспирин и вода и нанесете върху пъпките.

Когато изсъхне може да изплакнете с вода. 

Коментирай
1 rate up comment 1 rate down comment
Анонимен ( преди 9 години )
Кога най-накрая ще напишете истината за акнето? То се лекува само с тетрациклин - локално и общо. Всичко друго просто пълни гушата на дерматолозите и фармацевтичните и козметичните гиганти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар