Здраве и красота

Какво ни кара да преяждаме, когато сме сами?

Когато липсва контролът на чуждите очи

26.08.2014г. / 14 15ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Често се налага да ядем сами. Според проучванията на закуска се случва да сме сами в 60% от случаите, на обяд – около 55%, а на вечеря приблизително 70%. Тенденцията да злоупотребим с количеството и вида храна, докато сме сами значително се покачва.

Изследователи установили, че когато нямаме компания за хапване сме много по-склонни да преядем. Тогава нездравословните навици взимат връх, а от този вреден кръговрат се излиза трудно.

Кои са най-големите грешки, които ни карат да преяждаме, когато ядем сами?

Приготвяме си прекалено голяма порция

За хората, които живеят сами или често им се налага да се хранят само в своята компания са склонни да си сипват повечко храна. По отношение на готвенето е много трудно да се сготви количество само за един човек. Това е и една от причините да преяждаме, когато сме сами.

Това крие рискове от наднормено тегло от порядъка на 20 кг.

Поглъщате храната твърде бързо

Когато сме сами и нямаме компания за разговор, ние сме много по-съсредоточени върху самото ядене. Това е предпоставка да се нахраним прекалено бързо, за да се върнем към обичайните си задължения.

Особено в обедната почивка, когато ни се иска хем да хапнем, хем да си починем, хем да пийнем и кафе, прекалено бързото и некачествено дъвчене почти 100% е налице.

Свързани статии

Несъзнателно похапване

Когато сме сами сме изложени на риск от безконтролно похапване. Странно е, но когато има някой около нас сме способни да си наложим известни спирачки, което ни кара да посещаваме хладилника по-рядко.

Скуката и самотата тласкат подсъзнателно към по-често посягане към вредни храни, сладкиши и тестени преработени изделия.

Ядем преработена храна за по-удобно

Ако живеем сами и няма за кого да готвим нормални количества храна, опитите да готвим за себе си стават все по-неуспешни. Храната все е повече, отколкото можем да погълнем и все се разваля. Това ни подтиква да ядем полуфабрикати или преработени и пакетирани храни.

Тази практика е вредна за общия прием калории и неминуемо започва да се отразява на фигурата, а и на здравето.

Храним се, докато правим нещо друго

Много често, когато сме сами или бързаме, се храним, докато вършим нещо друго – храним се на бюрото, докато гледаме телевизия, докато пишем нещо на компютъра.

Мултитаскингът е уважавано професионално качество днес, но що се отнася до храната е абсолютно забранено. За здравословното хранене най-важно е самото хранене и нищо друго.
 

Коментирай