Здраве и красота

Учени измислиха ядлива опаковка

Вредна ли е или не?

01.09.2014г. / 13 42ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikipearl.com

Снимка: Wikipearl.com

В хранителните продукти се намират какви ли не вредни химикали, имащи за цел да съхранят продукта за по-дълго, да му придадат нужните аромат, цвят и текстура. Като допълнение на вредната картинка идва и опаковката. Направени най-често от найлон или друг вид полиетилен, опаковките са вредни за здравето и околната среда.

Затова учени излязоха с теоретична разработка на резорбируема опаковка, която ще се яде. Това ще предотврати излишното натрупване на неорганичен отпадък на планетата, а и ще повлияе добре на здравето на населението.

Тази научна разработка дори вече си има име. Нарича се WikiPearl и представлява естествено допълнение към аромата на продукта, като е напълно безвредна, пише Mother Nature Network.

Продуктът все още е в процес на изследване и усъвършенстване, но е истинско предизвикателство за учените, защото крие възможността най-после да се преборим с изхвърлянето на милиони опаковки всеки ден.


Идеята за тази ядлива опаковка хрумва на професора от Харвардския университет Дейвид Едуардс, който се вдъхновил от бананите. Те, както и много други плодове и зеленчуци са снабдени със специална обвивка, която ги предпазва от външните влияния, запазва ги свежи за определен период от време и пречи на бактериите и микроорганизмите да проникнат в сърцевината. Удивително природно творение!

Свързани статии

Затова изследователите решават да се възползват от това естествено средство и да сътворят опаковка, подобна на естествената обвивка. Проблемът с боклука залива цялата планета от десетилетия насам и това е възможност за справяне с пластмасите, които пренасят токсини върху храната и замърсяват околната среда.

Революционното творение би могло да премахне тези проблеми. Опаковката ще бъде увита около храни като кисело мляко, сирене, сладолед, плодове и зеленчуци. Храните ще се наричат „сърце“ на продукта, а външната опаковка – „кожа“, създадена от естествени материали, годна за консумация, биоразградима и богата на хранителни вещества.

Технически погледнато „кожата“ е защитен електростатичен гел, образуван чрез овладяване на взаимодействието между натуралните хранителни частици, хранителните йони и полизахаридите, пише Mnn.com.

В някои големи вериги хранителни магазини в САЩ е пуснато експериментално замразено кисело мляко, опаковано в резорбируема опаковка с плодов вкус.

Експерименталната опаковка все още е в процес на усъвършенстване и й предстоят редица тестове. Но идеята за това да подобрим начина си на живот чрез това малко нововъведение е вълнуваща и интригуваща. Това може да е своеобразно начало на края на купищата боклук, които заливат планетата ни.

Снимка: Wikipearl.com

Коментирай