Здраве и красота

Естествени лекове от кухнята

Намалете мускулните крампи с доматен сок

03.09.2014г. / 10 29ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Когато изпитваме неразположения вследствие на настинка, нараняване на кожата и т. н., винаги търсим подходящ лек в домашната аптечка.

Споделяме няколко естествени лекове от кухнята, които доказано могат да ви помогнат.

При потене на краката и мишниците

Потенето често е съпроводено с неприятна миризма и осигурява среда за развитието на гъбички. За да се справите в домашни условия с потенето на краката, в хладка вода разтворете няколко лъжици сода за хляб или сол.

Потопете краката за 10 минути и след това подсушете. За да третирате мишниците, разтворете малко сода за хляб във вода и изплакнете няколко пъти кожата и отново подсушете.

Предотвратяване на храносмилателни разстройства

Ако страдате често от подуване на корема и газове, консумацията на пресен ананас ще помогне да нормализирате храносмилателната функция. Плодът е богат на протеолитични ензими, подпомагащи храносмилането и елиминиращи болката.

Проблеми със синусите

Най-новите изследвания показват, че хрянът може да облекчи болките и напрежението в синусите. Според немски изследователи, подправката естествено подобрява притока на кръв към синусните кухини, което помага те да се отворят и да се излекува по-бързо инфекцията. Добавяйте от него към салатите и ястията.

При мускулни крампи

Мускулните крампи се срещат при млади, стари, бременните жени, спортуващите. Недостигът на калий е една от най-честата причина за тяхната поява. За да намалите мускулните крампи пийте всекидневно пресен сок от домати. Доматите изобилстват от важния минерал.

Болки в ушите

За да облекчите бързо болката в ушите, капнете с капкомер по 2 капки приятно топло на усещане масло от чесън. Такова може да закупите от аптечната мрежа или да си направите сами.

В съд сложете малко количество зехтин и няколко стрити скилидки чесън. След като зехтинът започне да ври, бъркайте около минута-две. Прецедете през цедка или тензух маслото, така че да няма парченца от чесъна и изчакайте да стане хладко на температура.

За пигментни петна

Нищо не елиминира така пигментните петна, както лимонът. Изстискайте сока на един лимон и с помощта на памучен тампон нанесете върху засегнатите места. Оставете да действа 10-15 минути и изплакнете с вода, а след това нанесете хидратиращ крем. Правете всеки ден този трик.

При одрасквания, леки изгаряния и рани

Естествен и антибактериален лек за тези кожни проблеми е медът. Той е богат на витамини, възпрепятства възпалителните процеси и в същото време хидратира кожата. Нанесете малко количество мед върху засегнатото място и оставете да действа 15-20 минути, а след това изплакнете с вода.

Свързани статии

При мускулни, ставни и стомашни болки и гадене

След спорт, по време на настинка или в следствие на артрит може да настъпят тези усложнения, които водят до дискомфорт. Затова винаги имайте в кухнята пресен или сух джинджифил.

Мощните съединения в подправката пречат на възпалителните процеси и намаляват болката. Добавяйте от него към напитките и ястията си.

За намаляване на ПМС (предменструалния синдром)

80 на сто от дамите всеки месец се борят със симптомите свързани с ПМС. Причината за тези неприятни усещания и неразположения се крие в повишаване и спадане на хормоните естроген и прогестерон.

Според учени, ако всекидневно преди настъпване на месечния цикъл се консумира по една кофичка кисело мляко, могат да се намалят неразположенията с до 48%. Киселото мляко е богато на калций, елемент, който по естествен начин успокоява нервната система и предотвратява болезнените симптоми.

Снимка: Thinkstock

Коментирай