Здраве и красота

Цифрова детоксикация – какво представлява?

Организмът има нужда и от такъв вид прочистване

05.09.2014г. / 16 42ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Известни са много начини за детоксикиране на организма – чрез храна, чрез прясно изцедени сокове или чрез лечебен глад. Всички те имат своите ползи за здравето, прочистват цялото тяло от натрупаните токсини и забавят болестотворните процеси, както и тези на стареене.

Но ние се тровим не само с неправилна диета и вредни навици. Технологичният напредък уврежда организма ни не по-малко от всичко останало. Непрекъснато сме заобиколени от джаджи, които ни облъчват с енергийното и магнитното си поле и нанасят щети на крехките ни тела.

За съжаление, днес не можем без тези модерни технологии. Те са навсякъде с нас – телефонът, лаптопът, електронната книга, музикалният плейър – всички те бавно, но методично влияят на работата на клетките и карат организма ни да страда.

Именно заради това е необходимо да си правите и така наречената „цифрова детоксикация“. Дали ще изберете да се отървете от мобилния си телефон или от компютъра си за известно време, решавате вие.

Какви са предимствата на цифровата детоксикация?

Тъй като днес голяма част от работата, ежедневието и заниманията се въртят около цифровите устройства, това неминуемо ни кара да прекарваме огромен отрязък от време употребявайки ги. Вредите от употребата им са ясни за всички. По-важното е да разберем защо е добре да прочистваме организма си от тях.

Какво ни дава цифровата детоксикация?

Лично време

Дигиталната детоксикация не е просто почивка от електронните уреди в нашия живот, тя означава почивка от всичко, което ви свързва по виртуален начин със света. Изключвайки дигиталните си пособия, вие ще имате повече време за себе си, за близките около себе си, както и достатъчно време за освобождаване на мозъка от стреса.

Психична яснота

Именно от почивката на мозъка от стреса, който тези устройства внасят, идва и психичната яснота. Без да си давате сметка тези устройства причиняват изключително напрежение за мозъка, което се отразява върху нервната система и съответно всички органи.

Свързани статии

Понижаване нивата на стреса

Споменахме стреса и негативните му отражения върху организма. Изключвайки цифровите си устройства за избран от вас период, вие понижавате значително нивата на хормоните на стреса, причинители на различни сериозни състояния.

Тази практика също така е добра профилактика срещу депресията.

Подобряване на общото здравословно състояние

Електрониката дава своите отражения върху здравето, независимо дали става дума за увреждания на зрението, гръбнака, ставите на ръцете и пръстите, а за радиацията да не говорим.

Как да си правите цифрова детоксикация?

Планирайте

След като сте решили предварително кога ще изключите електронните си устройства, планирайте ангажиментите си така, че да приключите с тях преди да се впуснете в свят без дигитални технологии.

Например, почивните дни са добър избор за бягство от цифровите технологии. Така ще имате повече време за близките и семейството.

Изберете си занимателна дейност

Заменете електронните игри и сърфирането из социалните мрежи с някакво друго физическо занимание, което да ви дава не по-малка наслада. Спортувайте, разхождайте се с любимите си хора, отидете на почивка.

Мотивирайте се

Вече сме свикнали с електрониката. Трудно е да стоим далеч от нея за дълго време. Затова си измислете причини, които да ви помогнат да устоите и да изпълните докрай детоксикацията. В началото ще е трудно, но рутината се добива с упорство.

Резултатът ще е много добър!

Коментирай