Здраве и красота

Зелен чай при косопад, фини бръчки и акне

Бъдете винаги красиви

20.09.2014г. / 08 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Клинични изследвания показват, че листата на зеления чай съдържат високи количества антиоксиданти, които се борят със свободните радикали, а също така са богати на витамини Е и С.

Това го прави предпочитана билка не само за прочистване на тялото и елиминиране на излишните телесни мазнини, но и в грижата за красиви и здрави кожа и коса. Споделяме няколко лесни домашни грижи, които ще ви помогнат да разрешите някои от най-честите кожни проблеми и ще ви направят по-красиви.

Укрепване на косата

Когато искате да имате здрава и красива коса, трябва да се погрижите за нейното укрепване. Ако страдате от косопад или искате да имате лъскава и силна коса, направете си отвара от зелен чай.

Изчакайте да изстине и след като сте измили косата си с шампоан и балсам, изплакнете с отварата (след това не е нужно повторно изплакване с чиста вода). С върха на пръстите си леко масажирайте скалпа за 1-2 минути и подсушете.

Успокояващ компрес на очите

След дългия работен ден, когато искате да се отпуснете или сутрин за свеж поглед, нанасяйте компрес на очите със зелен чай. Сварете 2 торбички от чая и ги поставете в хладилника, за да се изстудят добре.

Легнете на удобно за вас място и поставете торбичките върху клепачите за около 10 минути. Това ще намали и появата на бръчки, тъй като зеленият чай е богат на антиоксиданти. Правете този трик всеки ден.

Ексфолиращ скраб за тяло и лице

За да си направите този полезен за кожата скраб, ще ви трябват сушени листа от зелен чай, мед и по желание етерично масло (от кайсия, бадем, арган и т. н.).

Трябва да смелите листата в кухненски блендер до получаването на немного фин прах (за да има все пак абразивно действие, в аптеките или биомагазините може да намерите готов прах от листата на чая).

Добавете към него останалите съставки и на предварително намокрена кожа, нежно ексфолирайте, като на лицето избягвайте зоната около очите. Това ще почисти порите от замърсяванията, ще отстрани мъртвите кожни клетки, ще подобри кръвообращението и ще намали възпалителните процеси.

Свързани статии

Този ексфолиант се справя успешно и с пигментните петна и белезите от пъпки. Лицето ексфолирайте не повече от 5 минути. След това изплакнете с чиста вода.

Тоник за лице (за всекидневна употреба)

Ако страдате от мазна кожа, преди да нанесете грима, за да намалите отделянето на себум и да свиете порите, обтрийте нежно лицето си с отвара от зелен чай.

Детоксикираща маска за лице

За да намалите вредите върху кожата от слънцето, грима и околната среда, правете два пъти седмично тази маска на лицето си. Смесете малко количество листа от зелен чай на прах с кисело мляко и мед. Поставете маската за 10 минути и изплакнете.

Ако не намерите листа от зелен чай на прах, сварете отвара от билката и добавете към нея хума на прах. Тази маска ще помогне, ако страдате от акне. Трябва да престои 10-15 минути върху лицето, а след това може да я изплакнете.

Снимка: Thinkstock

Коментирай