Здраве и красота

Чести симптоми на хормонален дисбаланс

Хормоните са регулатор на нашия организъм

09.09.2014г. / 13 10ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Хормоните са регулатор на нашия организъм. Не бива да бъде подценявана тяхната функция, защото те играят ключова роля за възпроизвеждането, растежа и развитието, метаболизма и т. н.

Тялото винаги може да ни подскаже когато хормоните ни не са в синхрон. Споделяме едни от най-честите признаци, подсказващи за хормонален дисбаланс.

Прекалено изпотяване

През топлите месеци се потим в пъти повече. Но ако изпотяването е обилно и е съпроводено с горещи вълни, случва се нощно време, ако дланите ви се потят, то най-вероятно страдате от хормонален дисбаланс.

Постоянно чувство на глад

Това е един от първите признаци, който подсказва, че трябва да обърнете внимание на хормоните си. Създайте си план и следете с какво и колко често се храните, колко време след хранене чувствате глад, дали има промяна в теглото ви.

Постоянният глад може да се дължи на хормонален дисбаланс или инсулинова резистентност. Опитайте се да намалите консумацията на захар, сладкиши, тестени изделия, алкохол. Това ще помогне да контролирате повишения апетит.

Депресия

За съжаление, когато хормоните ви не са в норма, страда и настроението ви. Ако сте позитивен човек, който обича живота, но внезапно започнете да се чувствате потиснати, депресирани или често сменяте настроенията си, потърсете съвет от специалист.

Той ще назначи необходимите кръвни изследвания, с които ще се установи дали причината за лошото настроение е в показателите на хормоните.

Честа умора

Чувствате се уморени и мудни, а все още не е дошло време за обяд и умората не е свързана със смяна на сезоните? Хормоналният дисбаланс може да бъде причината за вашата умора.

Опитайте се да намалите приема на въглехидрати, храни, съдържащи протеина глутен, особено в обедното меню и следобедната закуска. Тежките въглехидрати и обилното хапване също са причина да се чувствате по-уморени.

Спад в либидото

Това е един от най-забележимите признаци на хормонален дисбаланс. Често дисбалансът в половите хормони е една от основните причини за ниското сексуално влечение.

Свързани статии

Храносмилателни проблеми

Бавното храносмилане, стомашните неразположения, са често срещани симптоми на хормоналния дисбаланс. Хормоналните проблеми по време на перименопаузата са една от най-честите причини за проблеми с храносмилането при жените. Консултирайте се с вашия лекар и консумирайте храни, богати на фибри.

Безсъние

Безсънието може да бъде причинено от много и различни фактори, като стрес, прием на кофеинови напитки, настъпване на менопауза, прием на алкохол, депресия и т. н. Но от друга страна, може да подсказва и за проблеми с хормоните.

Опитайте се да консумирате по-малко кофеинови напитки. Вечер пийте по една чаша мляко или чай от лайка и ако не почувствате подобрение, се консултирайте с лекар.

Коментирай