Здраве и красота

Ключът към младостта е в млякото

Полезните свойства на млякото

09.09.2014г. / 14 26ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Млякото често бива обявявано за враг на здравето с аргумента, че възрастният организъм не произвежда ензими, които да го разграждат, за разлика от този на кърмачетата.

Всъщност, млякото е един от най-богатите източници на калций и витамин D, толкова необходими в борбата с остеопорозата, която, както знаем, е дегенеративно заболяване, проявяващо се най-вече в периода на менопаузата.

Истината е, че както и за други продукти, така и тук, важно е количеството. С млякото не трябва да се злоупотребява, за да се възползва организмът от многобройните му свойства и полезни действия.

Млякото съдържа още витамин А и В12, които имат жизненоважно значение за здравето. Богато е на белтъчини и калий. За какво още помага млякото?

Укрепва зъбите

Млякото съдържа голямо количество калций, фосфор и йод. Знаем, че тези минерали са активни съставки в много пасти за зъби. Именно заради това е добре да се възползваме от естествените полезни свойства на млякото.

Редовната консумация на мляко укрепва зъбния емайл, забавя появата на кариес и освен това образува тънък предпазен слой, който предпазва от поява на зъбен камък.

Помага в изграждането на мускулите

Съдържанието на протеини в млякото е толкова голямо, че можете да си набавите 80% от дневното необходимо количество само от чаша мляко. Белтъчините в комбинация с калция помагат за стабилното изграждане на мускулната маса.

Една чаша мляко след тренировка е чудесен заместител на изкуствения протеинов шейк. Помага за скоростното възстановяване на мускула след натоварване.

Помага за по-добър сън

Чаша топло мляко преди лягане подобрява съня. Това се дължи на аминокиселините, намиращи се в млякото. Те имат отпускащо въздействие за мускулите, което способства за по-бързата релаксация на целия организъм и по-лесното заспиване.

Свързани статии

Подобрява здравето на кожата

Древните царе и царици по цял свят са се къпали във вани с мляко за сияйна кожа и несвършваща младост. Всички знаем легендите за Клеопатра, като за млечните й бани има и научни доказателства.

Млякото съдържа аминокиселини, които помагат за предпазването на кожата от вредното действие на ултравиолетовите лъчи. Освен това то има и ексфолиращ ефект, който може да помогне на кожата да бъде по-еластична и мека.

Всичко, което трябва да направите е да приложите върху чиста кожа мляко и да го оставите да изсъхне за около 30 минути. След това измийте с хладка вода.

Помага в отслабването

Има няколко проучвания, които сочат, че хора, които пият мляко по време на диетата си за отслабване, имат много по-качествени резултати. В допълнение на това млякото ще ви засити.

Коментирай