Здраве и красота

За бели зъби – босилек!

Босилекът има много полезни свойства, включително за кожата, косата, зъбите и венците

14.09.2014г. / 09 24ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Свикнахме босилекът да е често употребявана подправка в много ястия, особено след широкото навлизане на средиземноморската кухня у нас, а и в много други страни.

Но босилекът не е просто подправка, той е много повече. Тъмнозелените му листенца съдържат множество полезни вещества, за които надали сте се замисляли. Освен полезен за здравето на организма, босилекът е и добър помощник в поддържането на външната ви красота.

За какво помага маската от босилек?

За лечение на кожен сърбеж

Просто стрийте листа от босилек и ги втрийте нежно в засегнатото място. Можете също така да си направите прясно изцеден сок от босилек и да го смесите с лимонов сок. Сместа се прилага директно и облекчава сърбежа моментално.

Срещу акне


Босилекът има антибактериални свойства, затова е полезен в лечението на акне и гнойни пъпки. Нужни са ви отново само листа от босилек, стрити на ситна паста. За по-лесно ползвайте пасатор. Добавете малко лимонов сок и нанесете като маска на лицето. Оставете да изсъхне и изплакнете с хладка вода. Правете тази маска 2 пъти седмично за добър резултат.

Свързани статии

За нежна кожа

Листата от босилек помагат за възстановяване на блясъка на кожата. Изсушете няколко листа от босилек. Стрийте ги на прах. Смесете ги с хума и приложете като маска, разтворена с малко вода. Оставете да подейства за 15 минути и изплакнете.

Тази маска отново се препоръчва за прилагане поне 2 пъти седмично.

При борба с пърхота

Смелете няколко листа босилек с амла на прах (намира се по биомагазините). Прибавете няколко лъжици топла вода и разбъркайте докато стане гладка каша. Нанесете и изчакайте около 30 минути да подейства върху скалпа.

Това натурално средство е чудесно и много ефикасно срещу пърхот.

За по-бели зъби

Знаем колко вредни са химическите избелващи вещества, които зъболекарите прилагат. В продължение на векове босилекът е употребяван с тази цел. Стрити сухи листа от босилек се разтриват всяка вечер директно върху зъбите. Ефектът е много добър. Освен това противовъзпалителните свойства на босилека помагат и при инфекции на венците.

Снимка: Thinkstock

Коментирай