Здраве и красота

Как да седим правилно при работа с компютър (видео)

За да бъдете винаги бодри и енергични по време на работа

16.09.2014г. / 10 17ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Всеки от нас прекарва поне по два часа на ден пред компютъра. Без значение дали се забавляваме с някоя компютърна игра или работим по важен проект, позицията, в която седим трябва да бъде добре регулирана. Вижте няколко кратки съвета, които са придружени и от забавно видео.

Осигурете добра подкрепа на гърба си

За да избегнете болките и напрежението в гърба и кръста, трябва да си осигурите максимално удобен за работа стол. Правилно регулираният стол ще намали напрежението върху гърба.

Друг вариант е да сложите на стола си възглавничка (сложете възглавничката изправена между гърба и облегалката на стола.), която допълнително да подобри вашата поза на седене. Това е важно, за да се чувствате енергични през целия работен ден.

Обърнете внимание на краката

Трябва да можете спокойно да стъпите на пода с крака. Добре е да имате малко столче или някаква поставка под бюрото, която да ви служи за лека отмора на краката. Не бива да ги кръстосвате, защото така нарушавате циркулацията на кръв, което от своя страна може да доведе до други здравословни проблеми, като разширени вени например.

Мониторът трябва да бъде на нивото на очите. Освен това трябва да бъде и на една ръка разстояние от погледа. За да регулирате това може да го поставите на малка поставка. Ако екранът не е в правилна позиция, тогава ще усетите не само напрежение в очите, но и болки и неразположения във врата.

Когато пишете лактите и раменете трябва да описват ъгъл от 90 градуса, а гърбът да е максимално изправен.

Не забравяйте и за това къде е разположено вашето работно място.

Трябва да си осигурите достатъчно добра светлина, но не и тя да се отразява в екрана. Ако е необходимо, спуснете щорите или променете позицията на бюрото. Също така бихте могли и да регулирате яркостта на монитора, това допълнително ще улесни работата ви.

Свързани статии

Не забравяйте и децата. Те всички обичат да прекарват време пред компютъра. Осигурете им удобен стол, ако е необходимо сложете възглавничка, на която да седнат, за да могат да пишат удобно на клавиатурата, мониторът да е на нивото на погледа и разбира се столче, за да могат краката да не се напрягат.

Коментирай
Здраве и красота